Raman Hussain “Rohkem ma ei plaksuta!”
Bagdadi kunstiakadeemias õppinud Raman Hussaini päevakajaline näitus. Hussain on rahvuselt kurdi ning ta põgenes Iraagist ja sai turvapaiga Soomes 2003. aastal, praegu elab ta Tamperes. Näitusel on maale ja installatsioone, mis kajastavad kunstniku suhtumist rändekriisi tausta ja tagajärgedesse.
Hussain on töötanud Soomes vastuvõtukeskustes ning ta kunsti teemad puudutavad pagulaste rõõme ja muresid. Pagulaslaagris esitas ta soovi elama asuda Kanadas, kuid ta on hästi kohanenud ka Soome eluga. „Tähtsaim asi on see, et ma tunnen end siin turvalisena.“
Aga maailma poliitika mõjud on tunda ka Soomes. ”Olukord on muutunud aastate jooksul väljakannatamatuks ning pagulased ja verevalamine tõstsid äärmusrühmitused esile nii idas kui läänes – mõlemad rühmitused kujutavad ohtu tervele inimkonnale”, võtab Hussain olukorra kokku.
Elu Iraagis meenub talle tihti. „Pool mu elu elasin karja liikmena, kus plaksutati patriarhailise ja totalitaarse süsteemi toetuseks. Ülejäänud elu olen võidelnud selliste vastu. Rohkem ma ei plaksuta“, Raman Hussain naeratab, aga möönab, et ta näeb enda vanast elust pidevalt luupainajaid. „See on hind, mida pidin maksama“.
Raman Hussain on sündinud Kirkugis 1972. aastal. Iraagis sooritas ta kunstiõpetaja pädevuseeksami. Tampere rakenduskõrgkoolis on ta õppinud kujutavat ning videokunsti ning Tampere ülikoolis pedagoogikat. Lisaks on ta õppinud Turu ülikoolis, kuidas kultuuri saab kasutada põgenike integreerimises. Hussain on korraldanud mitmeid personaalnäitusi nii Iraagis kui Soomes. Ta on nii Tampere kui Iraagi kunstnike liidu liige.
Raman Hussain ”Enää en taputa!”
Bagdadin taideakatemiassa opiskelleen Raman Hussainin ajankohtainen näyttely. Hussain on kurdi ja hän pakeni Iragista ja sai turvapaikan Suomesta vuonna 2003. Tällä hetkellä hän asuu Tampereella. Näyttelyssä on maalauksia ja installaatioita, jotka kertovat pakolaiskriisin taustoista ja seurauksista.
Hussain on työskennellyt Suomessa vastaanottokeskuksessa ja hänen taiteensa teemat koskettavat pakolaisten iloja ja suruja. Pakolaisleirissä hän esitti toiveen päästä Kanadaan, mutta hän on sopeutunut hyvin myös Suomeen. ”Tärkein asia on, että olen täällä turvassa.”
Mutta maailman politiikka vaikuttaa myös Suomessa. ”Tilanne on muuttunut vuosien mittaan kestämättömäksi, pakolaiset ja verenvuodatus nostivat ääriryhmät esille sekä idässä että lännessä – molemmat ryhmät ovat vaaraksi koko ihmiskunnalle”, Hussain kertoo nykytilanteesta.
Elämä Iragissa muistuu usein mieleen. ”Puolet elämästäni olin laumassa, jossa taputettiin patriarkaalisen ja totalitaarisen järjestelmän tueksi. Loput elämästäni olen taistellut sitä vastaan. Enää en taputa”, Raman Hussein naurahtaa, mutta myöntää, että entisen elämä tulee usein painajaisina. ”Sen hinnan jouduin maksamaan.”
Raman Hussain on syntynyt Kirkukissa vuonna 1972. Iragissa hän valmistui taideopettajaksi. Tampereen ammattikorkeakoulussa hän on opiskellut taidetta ja videota sekä Tampereen yliopistossa pedagogiikkaa. Lisäksi hän on opiskellut Turun yliopistossa kulttuurin käytön mahdollisuuksia pakolaisten integroinnissa. Hussainilla on ollut monia yksityisnäyttelyitä sekä Irakissa että Suomessa. Hän on sekä Tampereen että Irakin taiteilijaseuran jäsen.