Mails Saralehto Palveränduri topograafia

Mailis Saralehto näitus koosneb
väikestest mägimaastikest.

Mailis Saralehto Pyhiinvaltajan topografia

Mailis Saralehdon näyttelyssä on pieniä maisemamaalauksia.

Näitusel on kaks erinevat sarja. „Palveränduri topograafia” koosneb maastikupiltidest Itaaliast, Lago Maggiorest. Tööd on tehtud 2019. aasta sügisel. Kunstnik rändas sealsetel palverännu marsruutidel. „Teosed muutusid meelemaastiketeks, nendes on igatsust. Nüüd koroonaepideemia ajal on kauguseigatsus toonud piltidesse melanhoolseid toone”, ütleb Saralehto. „Sarja maastikes on poolsaarte tippe, kus igatsus ei lõpe vaid jätkub kusagil mujal.”

Teise sarja nimi on „Kaoseteooriast ja maastikuuurimusest”. Akvarellide ja tindiga tehtud tööd uurivad mägimaastikke õhtul ja öösel. „Need on sündinud vabalt, ainult olen lisanud vorme ja rannajoone ning valgust. Osalt muutusid need ka kodusteks järvmaastikeks. Olen huvitatud matemaatik Benoit Mandelbroti fragmentaalgeomeetriast ja
kaoseteooriast ning sellest, kuidas neid saab kasutada maastikumaalides”, võtab Saralehto kokku oma näituse ideesid.

Mailis Saralehto on tegutsenud kunstnikuna 20 aastat. Ta on uurinut oma töödes kultuuri ja ajaloo kihte. Teda huvitab pühaduse kogemus, inimlikkus. Kõige rohkem on ta teinud videosid ja
installatsioone

Näyttelyssä on kaksi eri sarjaa: Pyhiinvaeltajan topografia koostuu maisemamaalauksista Italiasta, Lago Maggioresta. Teokset on tehty syksyllä 2019. Taiteilija kulki paikallisia pyhiinvaellusreittejä. ”Teokset muuttuivat mielimaisemiksi, niissä on ikävöintiä. Nyt koronaepidemian aikana kaikokaipuu on tuonut melankolisia sävyjä”, Saralehto kertoo. ”Sarjan maisemissa on niemen huippuja, jossa ikävöinti ei pääty vaan jatkuu jonnekin muualle.”

Toisen sarjan nimi on Kaaosteoriaa ja maisematutkimuksia. Vesiväreillä ja musteella tehdyt teokset tutkivat illan ja yön vuorimaisemia. ”Ne syntyivät vapaasti, olen vaan korostanut rannanmuotoja ja valoa. Toisinaan ne muuttuivat kotoisiksi järvimaisemiksi. Olen kiinnostunut matemaatikko Benoit Mandelbrotin fragementaaligeometriasta sekä siitä, miten sitä voi käyttää maisemamaalauksessa”, Saralehto kiteyttää näyttelynsä idean.

Mailis Saralehdon taiteilijaura on kestänyt 20 vuotta. Hän on tutkinut töissään kulttuuria ja historiaa. Häntä kiinnostaa pyhyyden kokemus, inhimillisyys. Eniten hänen uraansa on mahtunut videoita ja installaatiota.