Ilmakaartel on värvid
Näituse pealkiri on pärit soome teadlaselt Uuno Harvalt. Ta käsitleb oma oma uurimuses muinsete rahvade müüte. Lundelini ja Wesamaa värvikirev maalinäituse avamine toimub neljapäeval, 18. novembril kell 17. Näitus jääb avatuks kuni 31. detsembrini.
Rahvusvaheliselt tuntud soome usundiuurija Uno Harva 1920. aastal avaldatud uurimus „Elupuu“ käsitleb rahvaste müüte ja nende arusaamu mamaailma olemuse üle. „Müütide seletamatus ja värvide jõud inspireerisid meid,“ võtavad kunstnikud kokku näituse tausta. „Müüdid räägivad lihtsal viisi loodusevaatlustest ning kuidas vaatamine kasvab tähenduseks“,
Kunstnike teoseid iseloomustavad tähenduslik värvide kõrvutamine ning värvide sisemise jõu otsing. „Loodusvaatlused kõlavad tööde taustal nii kogemuste, elamuste kui ka tunnematena. Töid on mõjutanud vaikuse mõtted, ajatus ning universumi nähtamatus“.
Kaisu Lundelin (sünd. 1955) on Helsingist pärit kunstnik. Ta on lõpetanud Vapaa Taidekoulu 1996. aastal ning õppinud Lahti kunstiinstituudis ja Guelphin ülikoolis Kanadas 2008-2009. Ta teoseid on olnud esil mitmetes individuaalnäitustel 1996. aastast alates ning teoseid on mh. Soome riigi kunstitoimkonna kogudes ja Läti Rakenduskunstimuuseumis. Ta on osalenud eesti-soome kunstirühmituse töös 1997. aastast alates, nad korraldavad vabas vormis töötubasid nii Eestis kui Soomes.
Riikka Wesamaa (sünd. 1970) on Helsingist pärit kunstnik. Ka ta on lõpetanud Vapaa Taidekoulu 1996. aastal. Ta on õppinud Tehnilises ülikoolis aastatel 1992-1997 ning Kungliga Konsthögskolanis (1999-200) ja Aalto ülikoolis 2014. aastal. Ta teoseid on muu hulgas Sara Hildeni ja Soome riigi kunstitoimkonna kogudes.
Ilmansuunnilla on värit
Näyttelymme nimi ’Ilmansuunnilla on värit’ on vapaasti lainattu ajatus Uno Harvan tutkimuksesta ’Elämänpuu’ (1920), joka käsittelee muinaisten kansojen myyttejä, ajatuksiaja käsityksiä maailman olemuksesta, sen synnystä ja ihmiselämän osasta kokonaisuudessa. Näyttely avataan torstaina 18. marraskuuta kello 17 ja on esillä vuoden loppuun asti.
Ajatus inspiroi meitä, sillä se sisältää jännittävällä tavalla juurikin jotain myyttistä, selittämätöntä ja kiehtovaa ja ilmaisee väreissä vaikuttavan voiman. Se myös kertoo yksinkertaisella tavalla luonnonhavainnosta ja siitä, kuinka havainto kasvaa merkityksiksi. Maalaustyötämme luonnehtii merkityksellisten väririnnastusten ja värin sisäisen voiman etsintä. Luonnonhavainnot kaikuvat teosten taustalla sekä kokemuksina ja elämyksinä että tunnelmina, atmosfääreinä. Työskentelyssä vaikuttavat ajatukset hiljaisuudesta, ajattomuudesta sekä olevaisuuden näkymättömistä puolista.
Kaisu Lundelin on helsinkiläinen taidemaalari. Hän on valmistunut Vapaasta Taidekoulusta 1996. Hän on suorittanut kuvataiteilijan erikoistumisopinnot Lahden taideinstituutissa ja Guelphin yliopistossa Kanadassa 2008-2009. Teoksia on ollut esillä useissa yksityisnäyttelyissä vuodesta 1996 alkaen ja useissa yhteis-ja ryhmänäyttelyissa vuodesta 1993 alkaen. Hän on työskennellyt useissa kansainvälisissä workshopeissa ja residensseissä. Hänen teoksiaan on mm. Valtion Taideteostoimikunnan kokoelmissa, Suomen Taideyhdistyksen kokoelmissa, St.Georghe taidemuseossa (Romania), Latvian Taideteollisuusmuseossa ja Porvoon kaupungin kokoelmissa. Hän on ollut mukana virolaissuomalaisessa taiteilijaryhmässä vuodesta 1997 asti, joka järjestää vuosittain vapaamuotoisia workshoppeja vuorovuosin Virossa ja Suomessa.
Riikka Wesamaa (s.1970) on helsinkiläinen taidemaalari. Hän on valmistunut Vapaasta Taidekoulusta 1996. Hän on opiskellut myös myös Teknillisessä korkeakoulussa (1992-1997), Kungliga Konsthögskolanissa (1999-2000) sekä Aalto-yliopistossa (TaM 2014). Teoksia on ollut esillä yksityisnäyttelyissä vuodesta 1995 lähtien mm. Galleria Beckerissä Jyväskylässä (2021), galleria Saskiassa Tampereella (2017), Porvoon Taidehallissa (2015), Huuto gallerioissa Uudenmaankadulla ja Jätkäsaaressa (2011, 2015) sekä Taidemaalariliiton galleriassa Helsingissä (2001, 2005). Wesamaa on osallistunut useisiin yhteis- ja ryhmänäyttelyihin sekä koti- että ulkomailla. Teoksia on Sara Hildenin, Valtion Taideteostoimikunnan ja Suomen Taideyhdistyksen kokoelmissa.