Six “Reprodutseeerin”
Eesti kaasaegse videokunstniku näitusel on videosid kaaskasutatud digifotodes 20. sajandi alguse võtmes.
Näitus on inspireeritud 100 aasta tagustest analoogfilmidest. Videomaalide loomiseks on kasutatud Tartu Kõrgem Kunstikool Pallase foto-osakonna meistri ja fotokunstniku Toomas Kalve kursuse “Kehaline identiteet” üliõpilaste fotosid, mille modelliks on kunstnik Six olnud.
Six Vortex
Six “Reprodusoin”
Virolaisen nykyaikaisen videotaiteilijan teoksia kierrätetty digivalokuvia 2000-luvun metodilla.
Näyttelyn inspiraationa on ollut 100 vuoden takaiset analogiaelokuvat. Videomaalauksissa on käytetty Tarton Pallas-taidekorkakoulun valokuvalinjan ohjaajan ja valokuuvajan Toomas Kalven kurssin Kehollinen identiteetti oppilaiden valokuvista, joiden mallina Six oli.
“Installastioonile tekib kahekordne interpretatsioon – digimaterjali ümbertöötlemine ning kujutiste autobiograafiline moment, kus pildistajaks pole olnud küll kunstnik ise, kuid kujutise kasutus on autoportreeline dokumentatsioon. Ekraniseeringu eklektilisus; helitu heli, mis kandub vaatajani liikuva pildi nöol ent fototöötluse maalilne lähenemine loob selle psühhedeelse maailma“, kirjeldab kunstnik oma näitust.
”Installaatioista syntyy kaksinkertainen interpretaatio – digimateriaalin käyttö sekä hahmojen autobiografinen momentti, jossa kuvaajana ei ollut kylläkään taiteilija itse, mutta hahmon käyttö on oman hahmon dokumentointi. Videoiden ekleettisyys; äänettömyys, joka siirtyy katsojaan liikkuvana kuvana ja valokuvan käsittelyn maalillisuus luo psykodelisen maailman”, taiteilija kuvaa näyttelyn lähtökohtia.
Six (1990) on Eesti kaasaegne kunstnik-produtsent. Sixi videokunsti on varasemalt eksponeeritud filmifestivalidel 3 korral Tallinnas (AFF 2018/2019, TASE2019), 2 korral Hollandis Amsderdamis (Atrabilious Experimental Film Festival 2018/2019) ning kunstipidudel visuaalse ruumina. Sixi kunstniku tee on olnud värvikas, tema esmane lava oli näite-ja muusika esitluse lava, kust kunstnik pärast põhikooli teised huvid leidis ning asus visuaalse kultuuri maailma enese jaoks selgitama. Six alustas kunstnikuteed iseõppijana kunstitudengitega koos.
Six (syntynyt vuonna 1990) toimii Viron nykytaiteen tuottajana. Sixin videotaide on aikaisemmin ollut esillä elokuvafestivaaleilla Tallinnassa ja Amsterdamissa sekä taidejuhlissa visuaalisena tilana. Sixin taiteilija ura on ollut hyvin värikäs, hänen ensimmäinen aluevaltaus oli teatteri ja musiikki, taiteilija löysi peruskoulun jälkeen muita kiinnostuksen kohteita ja ryhtyi tutkimaan visuaalisen kulttuurin maailmaa. Six aloitti taiteilijana olemisen itseoppineena taideopiskelija ystäviensä kanssa.
Ta on studeerinud lühiajaliselt kunstiteraapiaid Tallinna Ülikoolis aastal 2012, kust Six liikus kaasaegse galeriikunsti juurde Eesti Kunstiakadeemiasse (2014-2017), produtseerimise oskusi täiendas ta Tartu Ülikooli magistriõppes kultuurikorralduses (2018-2020). Sixil on toimunud senini 4 isikunäitust nii Tallinnas, Rakveres kui ka Tartus. Six on nii produtseerinud kui osalenud grupinäitustel ja loomingulistes projektides. Kunstnikule meeldib ennast tutvustada läbi kunstniku positsiooni.
Six meediumitega ennast ei piiritle. Teosed on pidevas protsessis taandades ja laadides ruumi. Fookus on üldisel kompostistioonil ja valgusel, lähtudes kohaspetsiifikast. Materjalid on taaskasutus, jäägid ja leiud, värv, valgus, heli, performatiivsed elemendid. Samuti eksperimenteerib publiku ja teose piiride kaotamisega. Individuaalne loome on enamasti kultuuriruumide ning teaduste (psühholoogia, füüsika, vaimsus) analüüs visuaalkultuuris. Ühisloome on peofilosoofia- murdes ja väänates definitsioone. Mõningal juhul peidab endas naljatlevat alatooni. Six jätab publikule vabad käed- “Kõik on tõlgendamise küsimus”.
Hän opiskeli jonkin aikaa taideterapiaa Tallinnan yliopistossa vuonna 2012, josta hän liikkui galleriataiteen pariin Viron taideakatemiaan (2014 – 2017). Tuottajataitoja hän täydensi Tarton yliopiston kulttuurituottajan maisterilinjalla (2018 – 2020). Sixillä on ollut neljä yksityisnäyttelyä Tallinnassa, Rakveressa ja Tartossa. Six on tuottanut ja osallistunut ryhmänäyttelyissä sekä luovissa produktioissa. Taiteilija haluaa esitellä itsensä taiteilijan positiosta lähtien.
Six ei rajoita itseään taidekentällä. Teokset ovat jatkuvassa prosessissa ja erilaisissa tiloissa. Kiinnostuksen kohde on yleisessä kompositiossa ja valolla ottaen jokainen tila huomioon. Materiaaleina on kierrätys, jätteet ja löytyneet esineet, väri, valo, ääni, performatiiviset elementit. Samoin hän kokeilee yleisön ja teosten rajojen hävittämisellä. Hän analysoi kulttuuritiloja ja tieteiden (psykologia, fysiikka, henkisyys) osuutta visuaalisessa kulttuurissa. Yhdessä tekeminen on filosofiana – murtaen ja vääntäen määritelmiä. Joissain tapauksissa hän kätkee itsensä huumoriin. Six antaa yleisölle vapaat kädet – ”Kaikki on tulkintaa”.