Oma mina piirjooni
Tampere Majas avatakse neljapäeval, 21. oktoobril kell 17 kaks fotonäitust ja esitatakse kaht lühifilmi. Kõikide teoste teemad käsitlevad inimeste vananemist ja pika eluga seotud lugusid. Eakad ei ole pildistamise objektid, vaid nad on kaasatud aktiivselt osalema näituse koostamisel. Pildid annavad osavõtjatele sõnumi: „Olen väärtuslik sellisena, nagu ma olen.”
Tampere fotograafi Susanna Lyly näituse pealkiri on „Tipphetki”. Piltides käsitletakse armastust, ootusi ja argipäeva unelmaid. Näitusel on pilte kümnest Tamperes elavast eakast naisest. Pildid tehti 2019. aasta sügisel. „Kohtuisime naistega kolme kuu jooksul üks kord nädalas. Vaatasime vanu ja uusi fotosid, rääkisime elu jooksul toimunud lugusid ja purjetasime tunnete merel edasi ja tagasi. Arutasime vananemise ja naisena olemisega seotuid asju. Nendest lugudest ja mõtetest koorus välja piltide seeria, mille ideed on põhiliselt osalejatelt endilt,“ ütleb Lyly.
Susanna Lyly Nimetön
Ääriviivoja minuuteen
Tampere-majalla avataan torstaina 21. lokakuuta kaksi valokuvanäyttelyä ja esitetään kaksi lyhytelokuvaa. Kaikki teokset liittyvät ihmisen vanhenemiseen. Ikäihmiset eivät ole kuvauksen kohteena vaan otettu aktiivisesti mukaan näyttelyn laadintaan. Kuvat kertovat osallistujilleen: “Olen arvokas sellaiseina, kuin olen”.
Valokuvaaja Susanna Lyly toteutti kuvasarjan Tampereella kymmenen ikänaisen kanssa syksyllä 2019. Tapasimme kolmen kuukauden ajan kerran viikossa. Katsoimme vanhoja ja uusia valokuvia, kerroimme tarinoita elämän varrelta ja seilasimme tunteiden merellä suuntaan jos toiseen. Pohdimme vanhenemista ja naiseutta. Näistä tarinoista ja ajatuksista muodostui kuvasarja, jonka osallistujat ovat pääosin itse ideoineet.
He ovat viisaita, rohkeita ja vahvoja naisia, jotka uskalsivat heittäytyä kameran eteen ja tuoda julki omia tuntemuksiaan. Tämä on ollut hieno matka, joka jatkaa kulkuaan kuvien muodossa.
Marjukka Irni näituse osa nimi on „Kõik vikerkaare värvid nähtavaks!”. Ta on eelmistes koostööprojektides käsitlenud eakate seksuaalvähemusega seotud teemasid. Koostööprojekt esitleb vananemise mitmekülgsust. Projekti fotod näitavad teise vaatevinkli kultuuri, mis ei ole tavapäraselt heteronormatiivne.
„Minu jaoks tähendab kogukondlik kunst töötamist erinevate gruppidega, töötamist koos. Huvitav on, kui kunstist lähtudest arendatakse ühiskondlikku keskustelu,“ tõdeb Irni. Eakad ei ole passiivsed ja alati varju jäävad, vaid nad on aktiivseid tegutsejad. Näitus koostati aastatel 2016-2018 Turus, Helsingis ja Stockholmis. Näitus on varem olnud esil Helsingis, Turus, Oulus, Tamperes ja Göteborgis.
Avamisel näidatakse ka kaht Anne Välinoro lühifilmi, mille teemaks on juuksed. Esimene film (kestus 25 min) räägib Savonlinnas elavast 70-aastasest Taneli Muhonenist, kes oli varem sibiauto juht ja kelle unelmaks oli saada juuksuriks. Teise lühifilmi (kestus 20 min) peategelaseks on 87-aastane Hilkka, kellel on oma arust väga vallatud kiharad.
Pärast filmide vaatamist arutleme, millised on meie kõige paremad ja meeldejäävamad küljed ning kas meie ise neid külgi alati märkame.
Marjukka Irnin yhteisötaideprojekti Kaikki sateenkaaren värit Näkyväksi! esittelee ikääntymisen moninaisuutta. Projektin valokuvat toistavat tavallisesti hyvin heteronormatiivisen kulttuurin kuvastoa toisesta näkökulmasta.
Tämä yhteisötaiteen keinoin toteutettu, aktivistinen projekti jatkaa Irnin aikaisempien teosten linjaa, joiden päämäärä on yhteiskunnallinen vaikuttaminen taiteen keinoin. “Minulle yhteisötaide tarkoittaa erilaisten yhteisöjen kanssa työskentelyä, yhdessä tekemistä, ja kiinnostavinta se on silloin, kun taiteellisista lähtökohdista käsin työskennellään kohti yhteiskunnallista keskustelua”, sanoo
Irni.
Valokuvilla on valtava voima, ja valokuvien avulla asiat voidaan esittää toisin kuin mihin on totuttu. Siksi näillä kuvilla on kulttuurisessa kuvastossamme suuri merkitys. Projektin aikana tuotetut valokuvat ovat jokaisen osallistujan tietoisia itsensä esittämisen tekoja. Oletus ikäihmisestä passiivisena piiloutujana vaihtui kuvaan aktiivisesta toimijasta. Kaikki sateenkaaren värit Näkyväksi! toteutettiin vuosina 2016-2018 Turussa ja Helsingissä sekä
Tukholmassa. Näyttely on ollut aiemmin esillä Helsingissä, Turussa, Oulussa, Tampereella sekä Göteborgissa
Näyttelyn avaamisen yhteydessä näytetään kaksi Anne Välinoron lyhytelokuvaa. Molempien teemana on hiukset. Ensimmäinen elokuva (kesto 25 min.) kertoo Savonlinnassa asuvasta 70-vuotiaata Taneli Muhosesta, joka on vuosia toiminut parturina. Toisen lyhytelokuvan (kesto 20 min.) päähenkilönä on 87-vuotias Hilkka, jonka hiukset omasta mielestään hyvin vallattomasti kiharoilla.