Tõnis Paberit Isamaa Au

Skulptor Tõnis Paberiti näitus räägib inimeste mälestamisest tavalisest erilisemas võtmes

Skulptor Tõnis Paberit portreteerib näitusel kahe mehe, soomlase Esko ja eestlase Ülo, osalemist Soome talve- ja jätkusõjas. „Eskot ja Ülo on portreeritud teiste vahenditega, nagu seda võimaldavad fotod, säilinud esemed ja eluloo hetked”, võtab kunstnik kokku näituse olemuse. Näitus avatakse 1. detsembril kell 17 Tampere Maja galeriis (Jaani 4, Tartu) ja jääb avatuks aasta lõpuni.

„Mul on soov näidata isiksusi ja sündmusi nende esialgses osaduses, kuivõrd neid säilitavad fotoalbumid või lapi ja kile all aeglaselt kuivanud saviskulptuur. Aga kas meile läheb korda tundmatu isiklik lugu fotodel või kellegi portree savis?”, küsib kunstnik.

Näitusel on Soome noormehe Esko fotod talvesõjast ja jätkusõjast ning mälestusesemeid, mis on saadetud erinevatel aegadel Eestisse kirjasõbrale, koolitüdrukule, kellega kirjavahetus algas 30ndate aastate lõpus ja lõppes Esko surmaga 1973. aastal.

Lisaks on mälestusesemeid ka Eskost natuke nooremalt tartlaselt Ülolt. Temalt on autori valduses ainult mõningaid isiklikke esemeid nagu koolikirjand ja Tamme staadionil ühe kilomeetri jooksus saadud diplom esikohaga. Peale gümnaasiumi lõpetamist jõudis ta ühe aasta õppida Tartu Ülikoolis ajalugu. Sõja alguses astus Saksa armeesse ja langes 21-aastaselt Idarindel, 1943. aastal.

Näitusel on ka mälestusmedal „Kunnia Isänmaa”. Soome Vabariik autasustas sellega oma veterane ja selle on saanud ka Esko. Isamaa Au oleks võinud öelda samuti Ülo kohta. Näitusel on portreteeritud ka teisi, kellel on oluline koht Tartus ja Eestis.

Skulptor ja pedagoog Tõnis Paberit on sündinud 1952. aastal. Ta on lõpetanud ERKi 1978. aastal. Paberit on tuntud eriti tema pronksportreede ja mälestusmärkide poolest.

Tõnis Paberit Kunnia Isänmaa

Kuvanveistäjä Tõnis Paberitin näyttely kertoo ihmisten muistoista erityisellä tavalla

Kuvanveistäjä Tõnis Paberit kertoo kahden miehen, suomalaisen Eskon ja virolaisen Ülon, osallistumisesta talvi- ja jatkosotaan. ”Eskosta ja Ülosta kerrotaan toisin, kuin tavalliset valokuvat, säilyneet esineet ja elämänkertotiedot”, kuvaa taiteilija näyttelyä. Näyttely avataan 1. joulukuuta kello 17 Tampere-majan galleriassa (Jaani 4, Tartto) ja on avoinna vuoden loppuun asti.

”Haluan kertoa henkilöistä ja tapahtumista niiden alkuperäisissä osissa, niin paljon kuin valokuva-albumit tai liinan tai muovin alla hitaasti kuivuva savihahmo. Mutta miten paljon meitä liikuttaa valokuvissa tai savihahmona olevien tuntemattoman henkilön tarina?” kysyy taiteilija.

Näyttelyssä on suomalaisen nuoren Eskon talvisodan ja jatkosodan aikaisia valokuvia sekä muistoesineitä, jotka on lähetetty eri aikoina virolaiselle kirjeenvaihtokaverille, kouluaikaiselle tytölle. Heidän kirjeenvaihtonsa alkoi 1930-luvun lopulla ja päättyi Eskon kuolemaan vuonna 1973.

Lisäksi näyttelyssä on Eskosta vähän nuoremman tarttolaisen Ülon muistoesineitä. Häneltä taiteilijalla on ainoastaan joitain henkilökohtaisia esineitä kuten koulussa kirjoitettu aine ja Tammen stadionilla kilometrin juoksukilpailun ensimmäinen palkinto. Lukion jälkeen hän ehti opiskella yhden vuoden historiaa Tarton yliopistossa. Sodan alussa hän liittyi Saksan armeijaan ja kaatui 21-vuotiaana Itärintamalla vuonna 1943.

Näyttelyssä on Kunnia Isänmää -muistomitalli. Suomi palkitsi mitalilla veteraanejaan, sellaisen mitalin on saanut myös Esko. Myös samanlaisen mitalin olisi voinut saada myös Ülo. Näyttelyssä on kuvattu myös muita Tartossa ja Virossa tärkeitä henkilöitä.

Kuvanveistäjä ja opettaja Tõnis Paberit on syntynyt vuonna 1952. Hän on valmistunut Viron valtiollisesta taideinstituutista vuonna 1978. Paberit on tunnettu erityisesti hän pronssihahmoistaan ja muistomerkeistään.