Merja Salonen “Väikesed luuletused Firenzest”

Näitusel eksponeeritakse eelmisel sügisel Firenzes valminud väikesi guaššmaale papil. Maalid on otsekui ülestähendused välisest ja sisemisest, mentaalsest ruumist. Kunstnik ise on öelnud: “Kui need maalid kuuluksid kirjanduse valdkonda, oleksid nad luuletused.”

Merja Salonen tegeleb oma kunstis nt kohaga seotud tundmustega ja inimese poolt kultuurikeskkonda jäetud jälgedega. Tulemuseks on eri tehnikates teostatud maalid, kollaašid ja fotod, vastavalt sellele, milline tehnika ideed paremini väljendab.

Merja Salonen on sündinud 1973. a. Tamperes. Ta õpib Helsingis Tarbekunsti instituudis (Taideteollinen korkeakoulu) magistriõppes maalikunsti. Varem on ta õppinud mh neli aastat Imatra kunstikoolis Ida-Soomes. 1995. a. õppis Salonen vahetusüliõpilasena Tartu Kunstikoolis skulptuuriosakonnas ja 1998. a. sügisel Firenzes. Noorele eale vaatamata on Salosel olnud mitu personaalnäitust. Samuti on ta osalenud arvukatel näitustel nii Soomes kui ka mujal.

Merja Salonen Pieniä runoja Firenzestä

Merja Salonen “Pieniä runoja Firenzestä”

Näyttelyssä on viime syksynä Firenzessä valmistuneita pieniä guassimaalauksia. Maalaukset ovat tavallaan merkintöjä ulkoisesta ja sisäisestä, mentaalista tilasta. Taiteiija toteaa, että jos maalaukset olisivat kirjallisuutta, ne olisivat runoja.

Merja Salosen taiteessa on paikaan sidottuja tunteita ja ihmisten kulttuuriympäristöön jättämiä jälkiä. Tuloksena on eri tekniikossa toteutettuja kollaaseja ja valokuvia, sen mukaan mikä tekniikka parhaiten palvelee ideaa.

Merja Salon on syntynyt 1973 Tampereella. Hän opiskeli Helsingin Taideteollisessa korkeakoulussa maisteriksi maalauslinjalta. Aikaisemmin hän on opiskellut neljä vuotta Imatran taidekoulussa. Vuonna 1995 Salonen oli vaihto-oppilaana Tarton taidekoulussa kuvanveistolinjalla ja vuonna 1998 Firenzessä. Nuoresta iästään huolimatta hänellä on ollut monta yksityisnäyttelyä. Samoin hän on osallistunut monissa näyttelyissä Suomessa ja muualla.