Marra Lampi “Olulised nähtamatud”

Graafiku ja installatsioonikunstniku näitus räägib asjadest, mis on olulised aga nähtamatud nagu sinivetikad või emade töö.

Marra Lampi (s. 1948) teosed on kui väikesed detailid suurematest töödest. Kunstnik arutleb filosoofilistel teemadel ja püüab vahendada vaatajale nende tähendusi.

Marra Lampi Magnolia

Marra Lampi “Oleelliset näkymättömät”

Graafikko ja installaatiotaiteilijan näyttely kertoo asioista, jotka ovat oleellisia mutta näkymättömiä kuten sinilevät tai äitien työ.

Marra Lammen (syntynyt 1948) teokset ovat kuin pieniä yksityiskohtia suuremmista töistä. Taiteilija työstää filosofisia teemoja ja yrittää välittää katsojalle niiden merkityksiä.

„Praegu olen huvitatud nähtamatutest asjadest, näiteks sinivetikatest (Cyanophyta-bakterid). Need on ilmselt esimesed elusvormid maailmas. Nende ületamatu edu põhjus on see, et nad suutsid esimesena kasutada valgust. Need bakterid toodavad suurema osa meie atmosfääri hapnikust. Aga meie paneme hapnikku tähele alles siis, kui seda pole, kuna see on meie eksisteerimise eeldus,“ mõtiskleb Marra Lampi.

„Samuti on ka emade tehtud töö elule oluline. Mõte tärkas, kui vaatasin telekast koolitulistamisi. Enne, kui need noored jõuavad üksteise tulistamiseni, on keegi, tavaliselt ema, rabanud aastaid nende heaolu eest, teinud neile süüa, pesnud pesu, koristanud. Selline olend on liiga väärtuslik, et teda tappa.“

Marra Lampi on õppinud kunsti Inglismaal Bournville’i kunsti- ja tehnikakoolis aastatel 1974–75 ning täiendanud end Lahti kunstikoolis ja Tampere rakenduskõrgkoolis. Tal on olnud mitmeid näitusi nii Soomes kui ka välismaal. Ta on nii Tampere kunstnikeliidu kui ka Soome kunstnikeliidu liige.

”Olen nykyään kiinnostunut näkymättömistä asioista esimerkiksi syanobakteereista. Se on ilmeisesti ollut maailman ensimmäinen elävä solu. Sen ylivertaisuus johtuu kyvystä yhteyttää valoa. Syanobakteerit tuottavat suurimman osan ilmakehän hapesta. Me emme ajattele happea, paitsi kun se puuttuu. Silti se on elinehto”, taiteilija kertoo.

”Toinen näkymätön asia on äitien työ. Ajatus tuli mieleeni televisiouutisia katsoessa: nuorukaiset ammuskelivat toisiaan. Ennen kuin ihminen on riittävän vanha käyttämään tuliaseita, joku –tavallisesti äiti- on tehnyt vuosikausia työtä: laittanut ruokaa, pessyt pyykkiä, siivonnut. Tällainen olento on liian arvokas tapettavaksi.”

Marra Lampi on opiskellut taidetta Englannissa Bournvillen taide- ja tekniikkakoulussa vuosina 1974-75 ja täydentänyt Lahden taidekoulussa ja Tampereen ammattikorkeakoulussa. Hänellä on ollut monia näyttelyitä Suomessa ja ulkomailla. Hän on Tampereen taiteilijaseuran jäsen ja Suomen taiteilijaseuran jäsen.