Omapolku “Meeled”

Omapolku-rühmsse on kaasatud kunstihuvilised arengupuudega noored. Näitusel käsitletakse tundemeeli video, fotode, helikunsti, maalide, joonistuste ja esituskunsti abil.

Videoteoseks on kvintett ehk heliteos viiele häälele – tegemist on üheaegselt nii heliteose kui ka selle salvestamisel loodud videoga. Osaliselt improviseeritud teosel on algus ja lõpp. See koosneb metronoomi lihtsast tiksumisest ja juhuslikest eri kõladega häältest. Fotode keskmes on tasakaalumeel ja selle käsitlus. Maalidel on kujutatud autoportreesid. Need on loodud paaridena: ühe maali aluseks on esimene beebifoto ning teise puhul praegust hetke kajastav pildistamissituatsioon. Maalipaari vahel tekib kaar.

Omapolku (tõlkes oma rada, tegutseb aastast 2002) on Tampere MTÜ, mis korraldab töö- ja päevategevusi kujutavast kunstist huvitatud arengupuudega noortele. 2014. aasta sügisest alustati erilise galeriitööga Ritvamarja Rantala juhtimisel. Selle jaoks üüriti tööruum Tampere kunstiseltsi ülalpeetavas Takahuhti kunstikeskuses, kus töötavad iganädalaselt ka mitu Tampere elukutselist kunstnikku. Omapolku-rühma kuuluvad Linnea Meuronen, Jussi Aalto, Johanna Mäkinen, Samuli Laurila, Lasse Rinne ja Ritvamarja Rantala.

Näitus on loodud koostöös Jyri Pitkäneniga. Jyri Pitkänen (s 1979) on Tampere kunstnik, kelle tööd lähtuvad enamasti fotodest, ehkki tööde hulgas on ka video- ja performance-kunsti ning ühistööna projektide raames valminud kunsti. Pitkäneni töödes on käsitletud kodu- ja välismaad alates aastast 2004.

Omapolku ”Aistit”

Omapolku-ryhmä koostuu kehitysvammaisista nuorista. Näyttelyssä käsitellään aisteja videon, äänitaiteen, maalausten, piirustusten ja näyttelemisen avulla.

Videoteos on kvintetti eli ääniä viidelle – kyseessä on ääniteos ja sen tekemisestä tallennettu video. Osittain improvisoidulla teoksella on alku ja loppu. Se koostuu metronomin tikityksestä sekä satunnaisista äänistä. Valokuvien keskiössä on tasapainoaisti ja sen tarkastelu. Näyttelyn maalaukset ovat omakuvalähtöisiä. Lähtökohtana on syntymän jälkeen ensimmäinen otettu valokuva ja toista maalausta varten luotu valokuvaustilanne on rakennettu taas nykyhetkestä käsin. Maalausparien välille syntyy kaari.

Omapolku on vuodesta 2002 Tampereella toimiva yhdistys, joka järjestää työ- ja päivätoimintaa kuvataiteesta kiinnostuneille kehitysvammaisille nuorilla. Syksyllä 2014 Omapolussa alkoi erityinen ateljee-toiminta ohjaaja Ritmamarja Rantalan johdolla. Toimintaa varten vuokrattiin työskentelytila Tampereen Taiteilijaseuran ylläpitämästä Takahuhdin taidekeskuksesta, jossa työskentelee myös useita Tamperelaisia ammattitaiteilijoita. Omapolku-ryhmän muodostaa Linnea Meuronen, Jussi Aalto, Johanna Mäkinen, Samuli Laurila, Lasse Rinne ja Ritvamarja Rantala.

Tampere-majassa esillä oleva Omapolku-ryhmän näyttely on toteutettu yhteistyössä kuvataiteilija Jyri Pitkäsen kanssa. Pitkänen (syntynyt 1975) on tamperalainen taiteilija, jonka teokset koostuvat valokuvista, mutta myös videoista ja perfomance-taiteesta. Pitkäsen töitä on ollut esillä Suomessa ja ulkomaill vuodesta 2004 lähtien.