Neljapäeval, 25. juulil kell 17.00 avatakse Tampere Majas Marjukka Irni fotograafianäitus “Vikerkaar südames”, mis uurib eeskujude tähendust kväärkultuuris.

“Selles kaasava kunsti projektis uurin eeskujude tähendust, sest see on just kväärkultuuris suur. Mind huvitab see, milliseid eeskujusid LGBTQIA inimestel on olnud aastate jooksul, mil meedia samastumisvõimalust ei pakkunud.

Torstaina, 25.07 kello 17.00 avataan Tampere Majan galleriassa Marjukka Irnin valokuvanäyttely ”Vikerkaar südames” eli ”Sateenkaari sydämessä”, joka pohtii esikuvien merkitystä queer-kulttuurissa.

“Tässä osallistavan taiteen projektissani pohdin esikuvien merkitystä, se on erityisesti queer– kulttuurissa suuri. Olen kiinnostunut siitä ,millaisia esikuvia LGBTIQ-ihmisillä on ollut vuosien saatossa, kun media ei ole tarjonnut samaistumiskohteita.

Väljajäämise ja teistest erinemise tunnete jagamine on oluline, sest paljud LGBTQIA kogukonda kuuluvad inimesed tunnevad kuuluvuse tundest puudust, mis põhjustab üksindust. Eestis on olukord veelgi keerulisem kui Soomes ja just eakamad LGBTQIA inimesed ei julge diskriminatsiooni kartuses kapist välja tulla. Selle projektiga olen loonud turvalise keskkonna, kus osalejad saavad ennast diskrimineerimist kartmata väljendada.

Fotodel saab tutvuda osalejatele tähtsate eeskujudega, kes on nende identiteedi kujunemisele kaasa aidanud. Need nii Eestis kui ka Soomes tehtud fotod peavad omavahel huvitavat dialoogi,” kirjeldab kunstnik.

See osaluskunsti vahenditega realiseeritud näitus jätkab Irni varasemat kogukonnatööde rida, mille eesmärgiks on ühiskonna mõjutamine kunstiga.

Kunstniku ja kunstiterapeudi Marjukka Irmi fotod on üleval Tampere Maja galeriis 25.07-18.08.2024. 15. augustil kell 16 toimub näitusega seotud vestlusõhtu.

Näitust on toetanud Soome kultuurifond ja Turu kunstiselts.

Toiseuden ja ulkopuolisuuden tunteiden jakaminen on tärkeää. Monille LGBTIQ-ihmisille osallisuuden kokemuksen puuttuminen on liiankin tuttua ja jo se tuottaa yksinäisyyttä. Virossa tilanne on vielä hankalampi kuin Suomessa, ja siellä erityisesti iäkkäiden sateenkaari-ihmisten tilanne on vaikea, kun ei uskalleta tulla kaapista syrjinnän pelon vuoksi. Tässä projektissani olen luonut turvallisen tilan missä osallistujat ovat tulleet nähdyksi omana itsenään ja ilman syrjinnän pelkoa.


Valokuvista voimme löytää ne esikuvat, jotka ovat olleet osallistujille merkityksellisiä
ja jotka ovat vahvistaneet omaa identiteettiä. Nämä sekä Virossa että Suomessa
kuvaamani valokuvat esitettynä samaan aikaan galleriassa käyvät kiinnostavaa
vuoropuhelua.


Näyttely koostuu kankaalle tulostetuista värivalokuvista sekä esikuviin liittyvistä
teksteistä. Valokuvat ovat kuvaamiani muotokuvia tähän osallistavan taiteen
projektiin osallistuneista LGBTIQ- henkilöistä sekä heidän itsensä kirjoittamista
tarinoista omasta esikuvastaan”, kertoo taiteilija.