Paula Ollikainen “Lund ja soojust”

Näituse teoste teemas on põimitud inimeste asustatud ja kujundatud ümbruskond. Kunstitööd on jagatud kaheks – üks osa töödest käsitleb talvist väliümbrust ja teine osa tehisvalgust siseruumis. Maalidel kujutatakse muu seas ajutisi lumeveokohti, hoiuruume ja eluruume. Näitus tugineb maalide põhiküsimusele, milleks on valguse kujutamine. Teostes on käsitletud eri variantidena tehisvalgust ja loomulikku valgust.

Paula Ollikainen Lumenkaaatopaikka

Paula Ollikainen “Lunta ja lämmintä”

Teosten aiheet on poimittu ihmisten asuttamasta ja muokkaamasta ympäristöstä. Teokset jakautuvat kahteen osaan, toinen käsittelee talvista ulkotilaa ja toinen keinovaloin valaistuja sisätiloja. Maalauksissa kuvataan muun muassa tilapäistä lumenkaatopaikkaa, varastotiloja ja asuinhuonetta. Näyttely rakentuu peruskysymysten ympärille: valon kuvaaminen maalaamalla. Teoksissa on käsitelty keinovalon ja luonnonvalon eri variaatioita.

„Aprillikuus ateljee aknalaual olev peegelkera teeb päiksepaiste abil toaseina täpiliseks. Valgustatud tuba muutub täppide kohalt veelgi kirkamaks. See tundub peaaegu võimatu nähtus, et valgus saavutab oma täieliku heleduse,“ kirjeldab kunstnik. „Maalil on sama omadus. See ei saa iialgi olla täielikult hele – maal muutub liiga igavaks. Seetõttu elame enamasti hämaras.“

Maalikunstnik Paula Ollikainen (s 1973) on õppinud Kankaanpää kunstikoolis ja Turu kunstiakadeemias. 2014. aastast on tal Soome kunstiakadeemia maalikunsti eriala magistrikraad. Tema esimene isikunäitus toimus 2000. aastal Taanis (Stevnsis). Ollikainen elab ja töötab Tamperes. Näitust on toetanud Soome Kultuurkapital ja Tampere Kunstnikeliit.

”Huhtikuussa työhuoneen ikkunalaudalla oleva peilipallo täplittää huoneen seiniä auringon paistaessa. Valoisa huone muuttuu täplien kohdalta vielä kirkkaammaksi. Se on tavallaan mahdoton ilmiö, kun valo lisääntyy täyteen valoon”, taiteilija kertoo. ”Maalauksella on sama ominaisuus. Se ei ole koskaan täysin kirkasta. Jos valoa aina vain lisätään, se muuttuu liian tasaiseksi. Elämme siis enimmäkseen hämärissä.”

Kuvataiteilija Paula Ollikainen (1973) on valmistunut 2014 kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemian maalaustaiteen koulutusohjelmasta. Aiempina opintoina hän on opiskellut maalaustaidetta Kankaanpään taidekoulussa ja Taideakatemiassa Turussa. Hänen ensimmäinen yksityisnäyttelynsä on ollut esillä vuonna 2000 Stevnsissä, Tanskassa. Taiteilija asuu ja työskentelee Tampereella.