Kelli Valk “Sisekosmos”

Näitus 28.7.-21.8.2022

Näitus jutustab loo hingelisest teekonnast kunstniku sisekosmosesse.

„Näitust läbib sisemise rahu ja lepituseni viiv hingeline teekond”, kirjeldab kunstnik. „Teekond kulgeb läbi elu, olles kõigi nelja tuule vallas. Jääb see, mida ei saa kaaluda ega mõõta, mida tuli ei põleta, ega rooste riku. Kuid mille võrra rikkamana inimesed lahkuvad, tunnete ja elamuste poolest rikkamatena.”

Kelli Valk Unelaul

Kelli Valk “Sisäinen kosmos”

Näyttely 28.7.-21.8.2022

Näyttely kertoo tarinan sisäisestä matkasta taiteilijan sisäiseen kosmokseen.

”Näyttely kuvaa sisäistä rauhaa ja sovitukseen vievää matkaa”, kertoo taiteilija. ”Matka kulkee läpi elämän ollen kaikkien neljän tuulen riepoteltavana. Jää se, mitä ei voi punnita eikä mitata, mitä tuli ei polta eikä ruoste turmele. Mutta jää jotain, mikä verran ihmiset lähtevät tunteita ja elämyksiä rikkaampana.”

„Kaks ühes suunas vaatavat inimest võivad erinevaid asju näha. Pealegi on mälu valiv ja valikuprintsiip segane. Kuidas orienteeruda keerulistes hingemaastikes? See on keerukas teekond iseendani jõudmisel.”

„Suhtlemine maailmaga vaikuse, pilgu ja naeratuse vahendusel. Tuleb jõuda justkui nähtamatu eesriide taha, et tajuda inimese seesmist liikumist. Iseendaga olemise hetk on mõtete ja tunnete kahekõne. Näitus oleks loo jutustamine ainult pilguga puudutades.”

Tallinnas 1952. a. sündinud Kelli Valk on lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia graafika erialal. Ta on nii Eesti Vabagraafikute Ühenduse kui ka Eesti Kunstnike Liidu liige. Tal on olnud mitmeid isikunäitusi nii Eestis kui välismaal.

”Kaksi yhteen suuntaan katselevat ihmiset voivat nähdä asioita eri lailla. Lisäksi muisti on valikoiva ja valintakriteerit ovat epämääräisiä. Miten suunnistaa vaikeassa sielunmaisemassa? Se on monimutkainen matka omaan sisäiseen minään.”

”Olemme yhteydessä maailman kanssa hiljaisuuden, katseiden ja hymyn välityksellä. Täytyy päästä näkymättömän esiripun taakse, jotta voi ymmärtää sisäistä liikettä. Itsenä olemisen hetki on ajatusten ja tunteiden dialogia. Näyttely on kuin tarinan kertominen ainoastaan katselemalla.”

Tallinnassa vuonna 1952 syntynyt Kelli Valk on valmistunut Viron taideakatemian grafiikkalinjalta. Hän on sekä Viron vapaagraafikkojen seuran jäsen että Viron taiteilijaseuran jäsen. Hänellä on monia näyttelyitä Virossa ja ulkomailla.