Matti Kuronen “Tähetunnid”

Matti Kuronen (s. 1959) on Tamperes elav maalikunstnik, kes on kasutanud eri tehnikaid ja materjale kujutavas kunstis. „Kui ma ei ole leidnud midagi uut, on materjal/tehnika vahetunud lihtsasti uue vastu,“ põhjendab kunstnik.

Eelmisel isikunäitusel 2014. aastal kasutas kunstnik materjalina valget täitevatti. Teoseks oli suur installatsioon, mis loodi inspireerituna soomlaste suhtest alkoholiga ning Soome ebaõnnestunud alkoholipoliitikast.

Matti Kuronen Tähtihetkiä

Matti Kuronen ”Tähtihetkiä”

Matti Kuronen (syntynyt 1959) on tamperelainen taiteilija. Hän käyttää teoksissaan erilaisia tekniikoita ja materiaaleja. ”Heti kun löydän jotain uutta, on materiaali tai tekniikka vaihtunut helposti uuteen”, kertoo taiteilija.

Edellisessä yksityisnäyttelyssäni 2014 käytin materiaalina valkoista täytevanua. Teos oli suuri installaatio, joka syntyi inspiroitumisestani suomalaisten suhteesta alkoholiin ja epäonnistuneesta alkoholipolitiikasta.

Terve aasta jooksul kogus Kuronen alkoholipoliitikat kajastavaid artikleid ja töötas nendega. Tampere Maja näituse tööde materjal on vahetunud kergest vatist raskeks betooniks. “Tampere Maja näitusel esitlen betoonist reljeefe. Teostes on kajastatud erinevaid lugusid, ehkki lähtekoht on kõigis ühine – alkohol. Alkohol seostub alati inimeste rõõmude ja muredega, elu võib tegelikkuses tunduda raske. Kunstis on võimalik käsitleda sellist rasket teemat läbi huumori. Masendavast teemast saab nii meelt ergutav,“ muigab kunstnik oma näitusele mõeldes.

Kuronen on õppinud Pirkkala ja Kankaanpää kunstikoolis. Ehkki Tampere Majas toimub tema 21. isikunäitus, on see esimene väljaspool Soomet. Kuroneni praegune stiilisuund on musta huumoriga vürtsitatud naivism.

Kuronen keräsi näyttelyn pohjaksi alkoholiaiheisia lehtiartikkeleita noin vuoden ajalta. Tampere-majan teosten materiaali on muuttunut kevyestä vanusta raskaaseen betoniin. “Tampere Majaan olen tuonut betonisia reliefejä. Teokseni ovat eräänlaisia visuaalisia tarinoita, joiden lähtökohtana on alkoholi. Alkoholiin liittyy aina ihminen iloineen tai murheineen. Elämän todellisuus saattaa tuntua joskus vaikealta. Huumoripitoinen taide voi olla yksi keino sen käsittelemiseen ja hallitsemiseen. Synkätkin aiheet voivat olla piristäviä”, taiteilija naurahtaa.

Kuronen on opiskellut Pirkkalan ja Kankaanpään taidekoulussa. Tampere-majan näyttely on Kurosen 21., mutta ensimmäinen ulkomailla. Kurosen nykyinen tematiikka on mustalla huumorilla maustettu naivismi.