Sanna Kauppinen “Kui mets pimeneb”

Neljapäeval, 15.12.2011 kell 17 avatakse Tampere Majas Sanna Kauppineni (Tampere Kunstnike Liit) näitus „Kui mets pimeneb“. Näitus koosneb meeleolukast fotoseeriast, mille juhtivaks teemaks on soomlaste iidne suhe metsaga. Muiste soomlaste ja metsa vahel valitsenud suhet võidakse kunstniku sõnul mõista kui „metsareligiooni“, sest vanasti olid metsas näiteks ohvripuud ja –salud. Elu koos metsaga sisaldas uskumusi ja rituaale. Metsaande nauditi mõõdukalt ja alati loa järgi, mets oli ju haldjate oma. Tolle aja inimene elas metsa hinnates. Austus puude vastu väljendus mitmel moel, tänapäeva inimese jaoks kõige paremini tuntud mälestus vanast ajast on ehk hoovipuud. Kunstnik ütleb, et fotokollektsiooni motiiviks on olnud püüdlus tabada seda aega ja meeleolu, milles inimene kunagi elas ja mida ta tundis metsa ja selle puude vastu.

Sanna Kauppinen Kalma

Sanna Kauppinen “Kun metsä mustenee”

Kun metsä mustenee on tunnelmallinen valokuvakokonaisuus, joka kertoo suomalaisten vanhasta metsäsuhteesta. Suomessa muinoin vallinnutta metsän ja ihmisten välistä suhdetta voidaan pitää eräänlaisena ”metsäuskontona”, sillä tuon ajan metsä piti sisällään mm. uhripuita ja lehtoja. Metsän kanssa elämiseen liittyi myös moninaisia uskomuksia ja riittejä. Metsän antimista nautittiin kohtuudella ja aina luvan kanssa, sillä itse metsä oli haltijoiden hallussa. Käytännössä tuon ajan ihminen eli kunnioittaen metsää. Puiden kunnioitus näkyi monin eri tavoin, ehkä nykyihmiselle tutuin piirre tuosta ajasta ovat pihapuut. Valokuvakokoelman lähtökohtana on ollut tavoittaa tuota aikaa ja tunnetta, jota tuossa ajassa elänyt ihminen koki metsää ja sen puita kohtaan. Myös Virossa on ollut hyvin samankaltainen perinne liittyen metsiin ja puihin.

Kun metsä mustenee – kui mets pimeneb, on vana ütlus, mille tähendus seisneb ilma muutumises halvemaks. Sanna Kauppineni jaoks tähendab metsa pimenemine selles kontekstis ka tänapäeva metsade mitmekülgsuse vähenemist. Ta soovibki oma teostega rõhutada metsade vaimset väärtust ja inimese õigust kogeda ehtsat metsa. Tööd on inspireeritud kunstniku elust väikese looduskaitseala kõrval.

Sanna Kauppinen (s. 1979) on lõpetanud Tampere kutsekõrgkooli kujutava kunsti eriala aastal 2011. Fotoseeria „Kui mets pimeneb“ oli osa Kauppineni lõputööst. Ta on lõpetanud 2005. aastal ka Pori kunstikooli kujutava kunstnikuna, lisaks on ta õppinud Lybeckeri käsi- ja tarbekunstikooli kunstigraafika ja pabertöökojas aastal 2011 ning Lahti rahvaülikoolis kunsti erialal aastal 2000.

Sanna Kauppinen on pidanud isikunäitusi Soomes alates aastast 2006. Enne Tampere Majas avatavat näitust on ta esinenud samanimelise näitusega „Kui mets pimeneb“ ka Häme looduskeskuses Letkus ja Seitsemise looduskeskuses Lääne-Aures, Ylöjärvil. Ta on osalenud oma kodumaal ka arvukatel ühisnäitustel 2000. aastast alates.

Lisaks erakogudele on Sanna Kauppineni teoseid Oulu kunstimuuseumi, Kunstikeskus Salmela, Veikkaus Oy ja Pertunmaa valla kogudes. Kauppineni avalikke teoseid saab näha Pertunmaa ühiskoolis ja aastatel 2011-2012 Tampere linnapildis, projekti „Kunsti jaotuskappidel III“ raames (Tampere kaasaegse kunsti muuseumi projekt).

Sarja kertoo myös lapsuuden puiden etsinnästä;

eräs lapsuuteni parhaiten mieleen jääneistä muistoista on ollut leikki, jota leikimme sisareni kanssa metsässä. Meillä oli majapaikkana suuri kuusi jonka laajalle levittyvien alaoksien alle saattoi, varsinkin talvella, kaivaa valtavan onkalon. Tuon kuusen helmojen alle muodostui meidän talvipesämme, kun leikimme karhua.

Myöhemmin olen herännyt huomaamaan mihin ovat kadonneet nuo Suuret kuuset?

Totuushan on että suurimmat puut löytyvät nykyään puistoista tai erinäisiltä suojelualueilta.

Kun metsä mustenee on vanhankansan sanonta, joka tarkoittaa huononevaa säätä. Tekijälle metsän musteneminen tarkoittaa tässä yhteydessä nykymetsien monimuotoisuuden vähenemistä.

Teoksilla halutaan korostaa metsien henkistä arvoa ja ihmisten oikeutta saada kokea vielä oikea metsä. Teokset ovat syntyneet elämisestä pienen luonnonsuojelualueen rinnalla.

Sanna Kauppinen valmistui kesällä 2011 AMK-täydennyskoulutuksesta Tampereen ammattikorkeakoulun kuvataiteen koulutusohjelmasta. Valokuvakokoelma oli osa hänen opinnäytetyötään.