Billeneeve “Loodusvaateid”

Mitmekülgselt särav elu-, foto-, keha-, video-, performance’i- ja maalikunstnik Billeneeve astub Tampere Majas üles oma pitoresksete lambamaalidega. Iseloomulikult vaoshoitud koloriidis maalitud teosed pakuvad nii rahvuslikku kodust äratundmisrõõmu kui ka lõputut igatsust millegi kauge ja püsiva järele.

Billeneeve “Loodusvaateid”

Billeneeve “Kuvia luonnosta”

Monipuolisen elämän-, valokuva-, keho-, video-ja performancetaiteilija sekä maalarin näyttelyn teemana pittoreskit lammasmaalaukset. Teosksissa on niukka koloriitti, ne tarjoavat kansallista kotoista iloa ja loputonta kaihoa jotain kaukaista tai pysyvää kohti.

Autor ise ütleb oma seekordse näituse kohta: „Ma sõidan alati lammaste kaudu, isegi kui on öö. Mul on see teadmine, et nad on seal, küngastele laiali pillutatud“. Billeneeve arvates peitubki maastike ilu seal ringi liikuvates loomades, eriti loomakarjades. Kuna metsloomi näeb oluliselt harvemini ja pealegi enamasti ühekaupa, võluvad kunstnikku maastikus just koduloomad ehk teadlikult toodetud, kokku pressitud karjad. “Kitsede puhul on kari juba kuus-seitse isendit. Enamjaolt näeb neid kahe-kolme kaupa. Meil pole kahjuks looduses liikuvat ilu ehk suuri pühvlikarju või 40 kilomeetrit tunnis jooksvaid ninasarvikuid.“

Billeneeve on õppinud Academia Non Gratas ja Eesti Kunstiakadeemias ning täiendanud ennast Soomes Imatra ametikõrgkoolis. Näitustel osaleb Billeneeve alates 2002. aastast, lisaks sellele on ta teinud arvukalt performance’eid, videoprojekte ning osalenud eri aktsioonides nii Eestis, Soomes, Saksamaal, Ameerikas kui ka Lõuna-Kore

Taiteilija sanoo, että käyn aina lampaita katsomassa, jopa öisin. Tiedän, että ne ovat siellä, kumpujen keskellä. Billeneeven mukaan maiseman kauneus onkin juuri siellä olevissa eläimissä, erityisesti kotieläimissä, karjassa. Villieläimiä näkee paljon harvemmin ja niitäkin vain yksinkappalein. Taiteilijaa viehättää juuri karjaeläimet vaikkakin jalostetut. “Kun on kuusi-seitsemän vuohta, onkin jo karja. Niitä näkee tavallisesti kaksin tai kolmisin. Harmi, että meillä ei ole luonnossa liikkuvaa kauneutta eli suuria puhvelikarjoja tai 40 kilometriä tunnissä juoksevia sarvikuonoja.”

Billeneeve on opiskellut Academia Non Gratassa ja Viron taideakatemiassa sekä täydentänyt itseään Suomessa Imatran ammattikorkeakoulussa. Näyttelyitä hänellä on ollut vuodesta 2002 lähtien, lisäksi hän on tehnyt lukuisia performance-esityksiä, videoprojekteja ja osallistunut erilaisissa tapahtumissa Virossa, Suomessa, Saksassa, USA:ssa ja myös Etelä-Koreassa.