Tantsupidu Soome moodi

Rahvusvahelise muusikažanri üks tähtis alaliik on Soome tango. Soomes on tango oma ette kultuurinähtus. Selle tippperiood olid 1950- ja 1960-ndate aastad, aga see elab jõuliselt edasi. Iga aasta korraldatakse Soomes üritus „Tangomarkkinat“, kus valitakse parimad tangolauljad Tangokuningas ja Tangokuninganna. Peaaegu igas külas on tantsulava (soome k. tanssilava), kõik soomlased teavad tundud tangolauljaid Olavi Virta, Reino Taipale, Tamara Lund jne. Kõik soomlased oskavad mingil määral seltskonnatantsusid: jenkat, valssi, humppat ja muidugi tangot. Tangoga seostub palju soome kultuuri filmidest (Aki Kaurismägi) alates.

Seda soome kultuuri osa tähistatakse Tampere ja Tartu linnade ühisel tantsuüritusel Tartus laupäeval 10. septembril kell 15 alates.

Vallila Tango

Vallilan Tango on soome tantsuansambel. Kavas on nostalgset ja traditsionaalset soome tantsumuusikat. Koosseisus on seitse muusikut ja pillid on viiul, klarnet, trumpet, akordion, kontrabass ning trummid. Solistiks on hollandist pärit Hans Wessels.

Ansambli Facebook leht

Tantsuõpetajad Hanna ja Kari Seppänen

Need, kes ei veel osa soome tantsusid, pole vaja muret tunda, sest Hanna ja Kari Seppänen tulevad Tamperest meid õppetama. Nad on väga aktiivseid tantsijad ja tantsuvõistlustel osalejad. Nad on õpetanud tantsu üle kakskümment aastat. “Soome tantsukultuur on väga omapärane. Erinevaid tantsusid on väga palju ja õppida saab kogu aeg uusi tantse, aga tantsukultuur pole mingi liig tõsineasi”, ütleb Hanna Seppänen.

Lavatanssit

Kansainvälisen tanssimusiikin yksi tärkeä alalaji on suomalainen tango. Suomessa on tango on oma kulttuuri-ilmiö. Sen huippuvuodet olivat 1950- ja 1960-luvulla, mutta se elää voimakkaasti nykyäänkin. Vuosittain Suomessa järjestetään Tangomarkkinoita, jossa valitaan parhaimmat tangolaulajat Tangokuningas ja Tangokuningatar. Nykyäänkin lähes jokaisessa kylässä on jonkinlainen tanssilava. Tangolaulajat kuten Olavi Virta, Reino Taipale, Tamara Lund jne. ovat vieläkin hyvin tunnettuja. Lähes kaikki suomalaiset osaavat ainakin jossain määrin jenkkaa, valssia, humppaa ja tietenkin tangoa. Tangoon myös liitty monet suomalaiset elokuvat esim. Aki Kaurismäen tuotanto.

Tätä kulttuuria juhlistetaan Tampereen ja Tarton kaupunkien yhteisissä lavatansseissa Tartossa lauantaina 10. syyskuuta kello 15 alkaen.

Vallilan Tango

Vallilan Tango on suomalainen tanssiorkesteri. Yhtye soittaa nostalgista ja perinteistä suomalaista tanssimusiikkia. Vallilan Tangossa on seitsemän jäsentä, joiden soittimet ovat viulu, klarinetti, trumpetti, hanuri, kontrabasso ja rummut. Yhtyeen laulusolisti on alkuaan hollantilainen Hans Wessels

Yhtyeen Facebook-lehti

Tanssiopettajat Hanna ja Kari Seppänen

He, jotka eivät vielä osaa suomalaisia lavatansseja, eivät tarvitse olla huolissaan, sillä Tampereelta saapuvat Hanna ja Kari Seppänen. He ovat itse innokkaita lavatanssijoita ja lavatanssikilpailijoita. Tanssinopetustyötä Hanna ja Kari ovat tehneet jo yli kahdenkymmen vuoden ajan. Suomalainen lavatanssikulttuuri on ainutlaatuista. Erityistä siinä on suuri lajikirjo. Lajeja on paljon ja opiskeltavaa riittää, silti lavatansseissa ei koskaan olla turhan tiukkapipoisia.