Liina Salonen 4.2.-28.2.2021

Maa ja taeva vahel

Ma olen maa ja taeva vahel. Kuskil ülevas seisundis, kus ma varem olnud ei ole. Aeg on seisma jäänud. Maailmas ei ole muud kui mina ja mäed, võimsad hingetuks tegevad vormid. Mu mured on kaugel. Kõik seisab. Ja ma olen rohkem elus kui ühelgi teisel hetkel. Ma näen selgelt. Või ma ei näe midagi. Kuid need hetked mäe tipus on vabastavamad kui ükskõik mis muu, mida elus kogenud olen.


Ei ole midagi paremat kui kõndida läbi paksude pilvede mäe tipul. Läbipaistmatu udu paneb huupi usaldama teerada jalge all, sest kaugemale kui meeter ei näe. Tuleb vaid jalg jala ette panna ja usaldada — see on õige tee ning ta viib edasi.


Istun Poola kõrgeima mäe Rysy otsas ja vaatan pilvi. Ootasin uhket vaadet ja selget taevast, kuid selle asemel ümbritseb mind ühtlane pilvevaip. Pehme pilved paitavad Rysy teravaid massiivseid kive. Kontrast õrna ja tugeva vahel. Aeg-ajalt näen pilvede vahelt üht või teist kohta ja saan aimu, kui kaugele silm võiks ulatuda selgel päeval. Kuid selles pilvises hetkes oli midagi nii ilusat, õrna ja selget.

“Maa ja taeva vahel” koosneb kaheksateistkümnest mustvalgest fotost. Nendest kolm on pildistatud filmile. Fotod on tehtud 2020. aasta suvel Poola Tatrates.

Liina Salonen on fotograaf ja fotograafia eriala üliõpilane kunstikoolis Pallas. Nii tihti kui võimalik käib ta mägedes matkamas ja võtab alati endaga kaamera kaasa. Mäed on Saloneni üks eelistatumaid vorme, mida jäädvustada. Lisaks mägedele pildistab ta portreesid ja autoportreesid.
Saloneni esimene näitus “500m above reality” avati 2019. aasta novembris baaris Uba ja Humal, Tallinnas. See baseerus ta retkel Hispaania ja Itaalia mägedesse ja koosnes kahekümnest maastikufotost.


Teine näitus “Mitote” avati 2020. aasta jaanuaris baaris Rebane, Tallinnas. See koosnes seitsmeteistkümnest autoportreest. Lisaks on Salonen osalenud kunstnike ühisnäitusel “Paus”, mis avati 2020. aasta sügisel Võrus.
“Maa ja taeva vahel” on Liina Saloneni kolmas isikunäitus.

Vaata lähemalt:
www.salonen.ee

Maan ja taivaan välissä

”Olen maan ja taivaan välillä. Jossain ylevässä mielentilassa, jossa en ole aikaisemmin ollut. Aika on pysähtynyt. Maailmassa ei ole muuta kuin minä ja vuoret, mahtavat henkeäsalpaavat muodot. Huolet kaikkoaa. Kaikki pysähtyy. Ja tunnen eläväni enemmän kuin koskaan ennen. Näen selvästi. Tai en näe yhtään mitään. Mutta nämä hetket vuoren huipulla ovat vapauttavimmat kuin mikään muu, minkä olen elämässäni kokenut.”

”Ei ole mitään parempaa kuin kävellä vuoren huipulla paksujen pilvien läpi. Läpinäkymätön sumu panee sokeasti luottamaan jalan alla olevaan polkuun, sillä näkyvyys vähemmän kuin metri. Jalkaa tulee panna toisen eteen ja luottaa – tämä on oikea tie ja se vie eteenpäin.”

”Istun Puolan korkeimman Rysy-vuoren huipulla ja katselen pilviä. Odotin hienoa maisemaa ja kirkasta taivasta, mutta niiden sijaan ympärilläni on sakea pilvipeitto. Pehmeät pilvet hyväilevät Rysyn teräviä massiivisia kiviä. Kontrasti hellän ja kovan välillä. Silloin tällöin pilvien välistä näkyy jokin paikka ja ymmärrän, miten pitkälle kirkkaalla ilmalla voisi nähdä. Mutta tässä pilvisessä hetkessä on jotain niin kaunista, herkkää ja selvää.”

Maa ja taivaan välillä -näyttelyssä on kahdeksantoista mustavalkoista valokuvaa. Niistä kolme on kuvattu filmille. Valokuvat on otettu kesällä 2020 Puolan Tatra-vuoristossa.

Liina Salonen on valokuvaaja, hän opiskelee valokuvausta Pallaksen taidekoulussa. Aina kun mahdollista, hän lähtee vuoristoon retkeilemään aina kamera mukanaan. Vuoret kohteena on Salosella ensisijalla. Niiden lisäksi hän kuvaa muotokuvia ja omiakuvia. Salosen ensimmäinen näyttely 500m above reality avattiin marraskuussa 2019, se oli esillä Uba- ja Humal-baareissa Tallinnassa. Näyttelyssä oli kaksikymmentä maisemakuvaa Espanjan ja Italian vuoristosta. Toinen näyttely Mitote avattiin tammikuussa 2020 Rebane-baarissa Tallinnassa. Siinä oli seitsemäntoista omaakuvaa.

Salonen on osallistunut myös taiteilijoiden ryhmänäyttelyssä Paus, joka avattiin syksyllä 2020 Võrussa. Maan ja taivaan välillä on Liina Salosen kolmas yksityisnäyttely.