Anne Parmasto “Vananaiste suvi”

Anne Parmasto õlimaalide näitus kujutab pilte õuntest.

„Pildid on sündinud suviti maal, kui oli väga suur õunauputus. Algselt tegin neid lihtsalt oma lõbu pärast, hoidsin oma kätt soojana, isegi näitust polnud mul mõttes teha,“ mõtiskleb kunstnik.

Parmasto arvab, et pildid räägivad sellest, kuidas ta tunneb ennast praegu. „Piltide õunad on küpsad, valmid ja täiuslikud. Ilmselt eks ma ise ka tunnen ennast täieliku küpse ja ilusana, ei mädane veel, ei õitse enam“, naeratab kunstnik.

“Ühtesid ja samu õunu sai tehtud mitu nädalat, oli huvitav jälgida, kuidas nad muutusid, algul olid nad hästi rohelised, siis hakkasid nad tooni võtma.”

Anne Parmasto (sünd. 1952) on lõpetanud ERKI maalikunsti erialal 1981. aastal. Ta on Eesti Kunstnike Liidu liige ja maalikunsti õpejõud Tartu Ülikoolis. Tal on olnud mitmeid isikunäitusi nii Eestis kui välismaal.

Anne Parmastu ”Vanhojen naisten kesä”

Anne Parmaston öljymaalinäyttely koostuu omenakuvista.

”Kuvat ovat syntyneet kesäisin maalla, kun omenasato oli valtava. Aluksi tein niitä vain omaksi huvikseni, pidin taitoani yllä, ei ollut ajatusta tehdä näyttelyä”, taiteilija miettii.

Parmaston mielestä kuvat kertovat, miten hän tällä hetkellä voi. ”Kuvien omenat ovat kypsät, valmiit ja täydelliset. Ilmeisesti myös minä tunnen itseni täysin kypsänä ja kauniina, ei mätäne vielä, ei kuki enää”, naurahtaa taitailija.

”Samoja omenia tuli tehtyä monta viikkoa, oli hauskaa seurata miten, ne muuttuivat, aluksi ne olivat kirkkaan vihreitä, sitten niiden värit rupesivat muuttumaan.”

Anne Parmasto (syntynyt 1952) on valmistunut Viron valtiollisesta taideinstituutista maalauslinjalta vuonna 1981. Hän Viron taiteilijaseuran jäsen ja maalauksen opettaja Tarton yliopistossa. Hänellä on ollut monia näyttelyitä sekä Virossa että ulkomailla.