Marja-Leena Valkola “Argirealismi”

Soomes Multias töötava kunstniku näitus koosneb tavalistest argipäevastest esemetest nagu köögitaburet, labakindad ja tema ema kootud villased sokid. Kõigest sellisest loob ta uut kunsti.

Villane sokk on paljudele hingelähedane materjal. See on samal ajal nii käsitöö kui ka kunstiteos. „Igaüks õpib kuduma, aga värvide valimine nõuab juba visuaalset tunnetust. Võimalusi on tuhandeid nagu maalikunstiski. Mulle on kogunenud tuhandeid sokke, suhtun nendesse kui kunstiteostesse“, kirjeldab Valkola oma lähenemist tööle.

„See on minu teine näitus Tartus. Esimene kord oli 1991. aastal ülikooli galeriis. See oli meeldejääv, kuna avamine toimus samal päeval, kui Eesti sai taas iseseisvaks“, meenutab kunstnik. „Olen elanud peaaegu 40 aastat Espoos, aga olen sündinud Multias, Kesk-Soomes. Selle näituse kõik teosed on sündinud Multias.“

Marja-Leena Valkonen “Näkemiin”

Marja-Leena Valkola Arkirealismia

Suomessa Multialla työskentelevän taiteilijan näyttelyssä on tavallisia arkiesineitä kuten keittiöjakkara, lapaset ja hänen äitinsä kutomat villaiset sukat. Kaikesta mainituista syntyy uutta taidetta.

Villainen sukka on monille läheinen materiaali. Se on samalla sekä käsityötä että taideteos. ”Jokainen oppii kutomaan, mutta värien valinta vaatii visuaalista kykyä. Mahdollisuuksia on tuhansia kuten maalaustaiteessakin. Minulle on kerääntynyt tuhansia sukkia, suhtaudun niihin kuten taideteoksiin”, Valkola kuvaa taiteensa lähtökohtia.

”Tämä on minun toinen näyttely Tartossa. Ensimmäinen oli vuonna 1991 yliopiston galleriassa. Se jäi hyvin mieleen, kun avaaminen oli samana päivänä, kun Viro sai itsenäiseksi”, muistelee taiteilija. ”Olen asunut lähes 40 vuotta Espoossa, mutta olen syntynyt Multialla, Keski-Suomessa. Kaikki näyttelyn teokset ovat syntyneet Multialla.”

Valkola on lõpetanud Kankaanpää kunstikooli (1978. aastal) ja Soome Kunstiakadeemia (1985. aastal). Ta on Soome kunstnikeliidu liige ning tal on olnud mitmeid näituseid nii Soomes kui välismaal.

Valkola on valmistunut Kankaanpään taidekoulusta vuonna 1978 ja Suomen taideakatemiasta vuonna 1985. Hän on Suomen taiteilijaseuran jäsen ja hänen on järjestänyt näyttelyitä niin Suomessa kuin ulkomailla.