Inka Ylihärsilä “Olendid ruumides”

Tampere kunstniku Inka Ylihärsilä maalidel näeb tundmatuid olendeid erinevates ruumides.

„Olendid räägivad oma elust ja mööduvatest hetkedest”, kirjeldab kunstnik eelolevat näitust. Tema tööd väljendavad üksindust ja seavad üksi olemise küsimuse alla. „Kas see seisund on sunnitud või vabatahtlik?” pärib Ylihärsilä. Maalide värvikad tegelased suhestuvad ka üksteise sise- ja välismaailmaga. Näituse pealkiri rõhutab olevuste ruumitaju erinevaid võimalikke tasandeid.

Inka Ylihärsilä Kaksi kalaa ja kissa

Inka Ylihärsilä Olentoja tiloissaan

Tamperelaisen taiteilijan maalauksissa on outoja olentoja erilaisissa tiloissa

”Olennot kertovat elämästään ja menneistä hetkistä”, kuvaa taiteilija näyttelyään. Hänen töissään on yksinäisyyttä, teokset asettavat kyseenalaiseksi yksin olemisen. ”Onko se pakonsanelemaa vai vapaaehtoista?”, kysyy Ylihärsilä. Maalauksien värikkäät hahmot ovat vuorovaikutuksessa sisäisen ja ulkoisen maailmansa kanssa. Näyttelyn nimi korostaa hahmojen tilatajun erilaisia mahdollisia tasoja.

Väiksematel töödel näeb lähemalt olendite isikupära ja omadusi. „Mõnikord tunnen tegelasi ära oma tuttavate nägudes, näiteks naabri-Karolinas või Erki nõos.“ naeratab kunstnik.

Inka Ylihärsilä tööprotsess on intuitiivne. „See meenutab improviseeritud teatrit aegluubis. Ma ei tee kavandeid,“ kirjeldab ta. Tavaliselt on tema maalide kummalised elajad ametis millegi ebatavalisega. „Mõnikord nad kiirustavad kuhugi, mõnikord olesklevad imelikes kohtades.“

Ylihärsilä (snd. 1981 Oulus) on õppinud kunstiajalugu Turu avatud ülikoolis ning Sara Hildeni akadeemias Tamperes. Peale maalikunsti tegeleb ta ka kogukonna- ja helikunstiga. „Muusika, kujutava kunsti, sõna ja teatri ühendamine ning performance‘i läbi publiku kaasamine on väga inspireeriv,“ võtab kunstnik oma ideoloogia kokku.

Pienimmissä töissä näkyy olentojen persoona ja luonteenpiirteet. ”Joskus tunnistaan hahmoissa tuttavien kasvoja, esimerkiksi naapurin Karoliinan tai Erkki-serkun”, taiteilija naurahtaa.

Inka Ylihärsilän työprosessi on intuitiivinen. ”Se muistuttaa hidastettua improvisaatioteatteria. En tee luonnoksia”, kuvaa taiteilija. Tavallisesti hänen maalausten kummalliset otukset puuhailevat milloin mitäkin. Joskus ne kiitävät kovaa vauhtia jonnekin, toisinaan vain oleskelevat omanlaisissa paikoissaan.”

Ylihärsilä (syntynyt Oulussa) on opiskellut taidehistoriaa Turun avoimessa yliopistossa sekä Sara Hildenin akatemiassa Tampereella. Maalaamisen lisäksi Ylihärsilä työskentelee yhteisötaiteen, äänitaiteen ja poikkitaiteellisten projektien parissa. ”Musiikin, kuvataiteen, sanan ja teatterin yhdistäminen performatiivisella tai osallistavalla tavalla on loputtoman inspiroiva leikkikenttä.”