Elina Kujansuu Karjamaa

„Maalin pleksiklaasile õlivärvidega ja kasutan siis nende peal stantsimist. Lehtmetall toob minu maalidesse visuaalselt tugevdava, kuid samal ajal ka oma sümboolse mõtte,“ tõdeb kunstnik.

Kujansuu teoste valdav temaatika on unenäolisuse ja reaalsuse ühendamine. Tähenduse edasi andmiseks kasutab kunstnik näiteks maastikupilte ja loomi, mitmetel Kujansuu maalidel figureerivad lehmad.

Elina Kujansuu Kiertokulku

Elina Kujansuu Laidun

“Maalaan öljyväreillä perinteisille kangaspohjille ja pleksille. Viimeaikoina olen keskittynyt kuvaamaan erityisesti suomalaista maaseutua, en niinkään idyllien muodossa, vaan elinympäristönä ja elinkeinon lähteenä.

Kujansuun teokset ovat vahvan symbolistisia ja unenomaisia. Merkityksen luomiseksi hän käyttää maisemia ja eläimiä. Monissa teoksissa esiintyvät lehmät.

„Olen pikka aega maalinud lehmi. Nende kaudu maastikku, muutumist, nukrust ja juurtest kinni hoidmist. Viimasel ajal olen maalinud palju ka linde. Lilleaedu, taevast ja maastikku, aga ka kokkupuutepinda nende vahel,“ ütleb Kujansuu.

1976. aastal sündinud Elina Kujansuul on varem olnud isikunäitusi mitmel pool Soomes, nüüd aga ka esimest korda Eestis, Tartus. Rühmanäitustest on Kujansuu osa võtnud lisaks Soomele ka mujal maailmas – Prantsusmaal, Saksamaal, USA-s, Mehhikos, Itaalias ja Lätis. Lisaks on Elina Kujansuu osalenud erinevates projektides, kuulub mitmesse Soome kunstnikeliitu ning tegeleb alates 2011. aastast ka õpetamistööga.

“Olen pitkään maalannut lehmiä. Niiden myötä kuvaan maiseman muuttumista, surullisuutta ja juurista kiinni pitämistä. Viime aikoina olen maalannut myös paljon lintuja. Kukkapenkkejä, taivasta ja maisemia ja niiden välisiä yhteyksiä”, Kujansuu kuvailee.

Vuonna 1976 syntynyneellä Elina Kujansuulla on ollut monia yksityisnäyttelyitä eri puolilla Suomea, nyt ensimmäistä kertaa Virossa. Ryhmänäyttelyissä hän on ollut Suomen lisäksi myös Ranskassa, Saksassa, USA:ssa, Meksikossa, Italiassa ja Latviassa. Lisäksi Elina Kujansuu on osallistunut eri projekteissa, hän Suomen taiteilijaseuran jäsen ja on opettanut taidetta vuodesta 2011 lähtien.