Tiina Lehikoinen Maa kahesed

Vaata: Lill!
Ja lill ja lill ja lill,
lille teisend
ajaloo sinine lemmik
hambahaldjas taskud täis soove
silmades kroonlehed
lehelisi õisi, öid ja päevi

Tamperest pärit kunstniku Tiina Lehikoineni näitusel on ekspressiivseid maale. Näitus on pühendatud lilledele ja argipäeva väiksetele asjadele. Teoste inspiratsiooniks on potipõllundus, maatükil elavad aasalilled ning filosoof Emanuele Coccia teos Lillede elust.

Tiina Lehikoinen Päivänkakkarisilmät 2023

Tiina Lehikoinen Maan kahtalaiset

Katso: Kukka!
ja kukka ja kukka ja kukka,
kukan toisinto
historian sininen lemmikki
hammaskeijut taskut täynnä toiveita
silmissään terälehtiä
lehtiviä teriöitä, öitä ja päiviä

Näyttely on ylistys kukille, uneksuville ulapoille, vesien syvyyksissä eläville, saarille ja arjen pienille. Teosten inspiraationa ovat toimineet palstaelämä, kedon kukkaset sekä filosofi Emanuele Coccian teos Kasvien elämä. Sekoittumisen metafysiikkaa (suom. Jussi Palmusaari, Tutkijaliitto 2020)

„Näitus ülistab lilli, unistavaid ulgumeresid, vette sügavustes elavaid, saari ja argipäeva väikeseid asju. Filosoof Coccia arvates leiutab iga taim endale kosmilise tasandi, kus ei esine mateeria ja fantaasia ega meele ja keha vastandumist. Minu maalides on piir kehalise ja vaimse ning välise ja sisemise reaalsuse vahel väga hägune. Mu stiil on ekspressiivne. Mind huvitab liikumine ning reaalsuse ja sisemise möllu vaheline pinge. Mu teostele on iseloomulik afektiivsus, kehalisus ning välgatused”, kirjeldab Lehikoinen oma näitust.

„Igaveseks kujutletud asjade asemel tegeleb mu näitus konkreetsete asjadega. Teosed kompavad erinevate olendite ja liikide paralleelsust ning ainelisust. See ilmneb mu maalimisstiilis kui olemise põhimõtetest.”

Näitusel on nii suuri kui väikeseid teoseid, need moodustavad lõdvalt teineteisega seotud lugusid ning täiendavad nii ka teineteist. Näitusel soovin rõhutada, et mõõtudelt väikesel teosel võib olla ka suur tähendus.”

Tiina Lehikoinen (sünd. 1982) tunneb ennast hästi erinevate piiride vahel. Ta on nii kunstnik kui kirjanik. Peale maalimise on ta tegelenud ka videokunsti, tekstiili ja koomiksidega. Tema teoseid on olnud näitustel nii Soomes kui teistes riikides. Lehikoine teoseid on Soome kunstitoimkonna ja Tampere kunstimuuseumi kogudes. Ta on avaldanud kuus luulekogu, kaks lühiproosa teost ning esseistliku romaani. Temale on antud aasta aforismipreemia ning Tampere linna kirjandusauhind. Ta on filosoofia ja kunsti magister.

Coccian mukaan jokainen kasvi keksii kosmisen tason, jolla ei ole aineen ja fantasian eikä mielen ja ruumiin vastakohtaisuuksia. Kasvit ovat olemisessaan radikaalisti holistisia. Myös maalauksissani raja ruumiillisen ja henkisen sekä ulkoisen ja sisäisen todellisuuden välillä on häilyvä. Tyylini on ekspressiivinen. Minua kiinnostaa liike sekä jännite esittävyyden ja sisäisen myllerryksen välillä. Teoksilleni ominaista ovat affektiivisuus, ruumiillisuus ja välähdyksenomaisuus.

Ikuisiksi miellettyjen asioiden sijaan Maan kahtalaiset askaroi tämänpuoleisessa. Työt tunnustelevat eri olioiden ja lajien rinnakkaisuutta sekä materiaalisuutta niin maalausjäljessä kuin olemisen perustana. Ripustuksessa kooltaan suuret ja pienet teokset muodostavat löyhästi tarinallisia kokonaisuuksia ja täydentävät toisiaan. Haluan manifestoida myös esillepanossa, että kooltaan pieni voi olla merkityksellistä.

BIO

Tiina Lehikoinen on lajien välisillä rajoilla viihtyvä kuvataiteilija ja kirjailija. Maalausten ohella hän on tehnyt videotaidetta, tekstiteoksia ja sarjakuvaa, ja hänen teoksiaan on ollut esillä sekä Suomessa että ulkomailla. Lehikoisen töitä on Valtion taideteostoimikunnan ja Tampereen Taidemuseon kokoelmissa. Hänen kaunokirjallinen tuotantonsa sisältää kuusi runokokoelmaa, kaksi lyhytproosateosta ja esseihtivä romaanin. Hänelle on myönnetty Vuoden aforismikirja -palkinto ja Tampereen kaupun