Jaakko Autio AlgAllikas

Helsingis elava helikunstniku Jaakko Autio heliteos koosneb Friedrich Paciuse loodud meloodia katkenditest. Seda meloodiat on kasutanud nii Eesti kui Soome oma hümnis.

„Mind teeb rõõmsaks eriti, et Tampere Maja asub Tartus, kus just 1869. aastal Mu isamaa hümni esitati laulupeol”, tõdeb Autio. „Soome ja Eesti hümnide sõnad on erinevad, aga meloodia on ühine”.

Jaakko Autio Alkulähde

Helsingissä asuvan äänitaiteilijan Jaakko Aution ääniteos koostuu fragmenteista Friedrich Paciuksen säveltämästä kappaleesta, jonka sekä Viro että Suomi ovat ottaneet kansallislaulukseen.

”Minua ilahduttaa erityisesti Tampere-majan yhteys Tarttoon. Viron versio sävelmästä laulettiin juuri Tartossa vuonna 1869 Viron ensimmäisillä laulujuhlilla”, Autio toteaa. ”Sanat ovat erilaiset mutta juuri maamme laululla on yhteinen”.

Heliteos valmis 2022. aastal Narvas. „Lindistamisel osales kolm koori, mille liikmetest noorimad olid 15-aastased ja vanimad 65-aastased. Lisaks on teoses kasutatud koori Nomad Vocals loomingut. Koos moodustus uus isamaa, mis sulgeb endasse kõik osalejad hoolimata nende etnilisest taustast. Iga üks, kes soovis osaleda projektis, seda sai ka teha”, kirjeldab helikunstnik teose sünniprotsessi.

AlgAllikas (inglisekeeles OrigiNation) arutab inimese päritolu ja kuulumist maailmasse. Teos koosneb mitmekanalisest heliinstallatsioonist. Kasutatud on 17 kõlarit. Nendes kõlav hääl tekitab virvendusi vees, moodustades lainelisi mustreid vee pinnale. „Virvendused on metafoor inimeste kokkusulamisele”, tõdeb Autio. Ruumis on liikumisandur. Kui ruum on tühi või kui külaline istub rahulikult, on kuulda erinevate kooriliikmete koos hingamist.

Jaakko Autio (sünd. 1981) elab Helsingis, ta on helikunstnik ja helikujundaja. Autio on sündinud Ylivieskast, aga lapsepõlve ehk aastad 4 – 11 veetis ta Senegalis. Aafrikas veedetud aeg on jätnud jälje temasse ja see on mõjutanud ka tema kunsti tegemise viisi. Teostes uurib Autio inimese vahelist ruumi, inimese suhet teine teisega ning esteetilist elamusi.

Autio on töötanud helikunstnikuna aga ka helikujundajana mitmetes linnateatrites ning vaba kunstnikuna tantsukunstnikega. Ta on õppinud helikujundamist Metropolias ning Helsingi Teatriakadeemias.

Lisainformatsioon: www.jaakkoautio.com

Teos valmistui vuonna 2022 Narvassa. ”Äänityssessioon osallistui kolme kuoroa, joiden laulajista nuorimmat olivat 15-vuotiaita ja vanhimmat 65-vuotiata. Lisäksi äänitin suomessa Nomad Vocals kuoroa. Yhdessä muodostui uusi isänmaa, joka sulkee sisäänsä kaikki etnisestä tausta riippumatta. Jokainen joka oli halukas laulamaan ja hengittämään pääsi osaksi tätä teosta”, kuvaa äänitaiteilija teoksen syntyprosessia.

AlkuLähde (OrigiNation) pohtii ihmisen alkuperää ja kuuluvuutta maailmaan. Teos koostuu monikanavaisesta ääni-installaatiota. Siinä on 17 kaiutinta. Kuultava ääni väreilee vedessä ja muodostaa cymaattisia kuvioita veden pintaan. ”Väreily veden pinnassa on metafora ihmisten elimellisestä yhteenkuuluvuudesta”, kertoo Autio. Tilassa on liikesensori. Tilan ollessa tyhjillään tai jos tilassa vieraileva ihminen istuu rauhassa teoksen äärellä, voi kuulla kuinka eri etnisistä taustoista tulevat laulajat hengittävät yhdessä.

Jaakko Autio (syntynyt 1981) on Helsingissä asuva äänitaiteilija ja äänisuunnittelija. Autio on kotoisin Ylivieskasta, mutta hän vietti lapsuutensa (4-11v.) Senegalissa. Senegalissa vietetty aika on jättänyt jälkensä ja on osana Aution tavassa hahmottaa todellisuutta ja luoda taidetta. Teoksissaan Autio tarkastelee ihmisten välistä tilaa, ihmisen suhdetta toiseen sekä esteettistä elämystä (katharsista).

Autio on työskennellyt äänitaiteen lisäksi äänisuunnittelijana useissa kaupunginteattereissa sekä vapaalla taiteen kentällä esimerkiksi tanssitaiteen parissa. Hän on opiskellut äänisuunnittelua Metropoliassa ja Teatterikorkeakoulussa Helsingissä.

Lisätietoja: www.jaakkoautio.com