Kristiina Saloluoma “Läbi unistaja silmade”

„Läbi unistaja silmade“ on ajas ja ruumis pidevalt muutuv rändnäitus, mis avati esmakordselt 2014. aastal Salo linnaraamatukogus. Kristiina Saloluoma on näitust luues silmas pidanud eelkõige raamatukogusid kui näituseruume nii Soomes kui ka välismaal. Hiljuti, 2015. aasta sügisel jõudis näitus Tallinnasse Eesti Rahvusraamatukokku.

Kristiina Saloluoma kirjeldab oma näituse töid kui poeetilis-sürrealistlikke portreesid. Kunstnik on inspiratsiooni saanud tundmatute inimeste fotode vaatlemisest. Oma piltidel on ta üritanud tabada inimeste isiksust ning unistusi ja mälestusi, mis nende hinges peituda võivad. „Kuigi ma ei pruugi jõuda inimese tegeliku hingelise olemuseni, on mul olemas ettekujutus unistustest, mis võiksid seal olla,“ ütleb Kristiina.

Kristiina Saloluoma Jäätelönsyöjä

Kristiina Saloluoma Unelmoijan silmien läpi

Unelmoijan silmien läpi on ajassa ja paikassa jatkuvasti muuttuva kiertonäyttely, ensimmäisen kerran se oli esillä vuonna 2014 Salon kaupunginkirjastossa. Kristiina Saloluoma on näyttelyä luodessaan pitänyt silmässä näyttelytiloina ennen kaikkea suomalaisia ja ulkomaisia kirjastoja. Vuonna 2015 näyttely oli Tallinnassa Viron kansalliskirjastossa.

Kristiina Saloluoma kuvaa näyttelyssä olevia teoksiaan runollis-surrealistisina muotokuvina. Taiteilijan on saanut innoitusta tuntemattomien ihmisten kuvien katsomisesta. Kuvissaan hän on pyrkinyt tavoittaa ihmisten olemusta ja unelmia sekä muistoja, jotka voivat olla peitossa heidän sisällään. ”Vaikka en saavutakaan ihmisen todellista olemusta, on minulla olemassa tunne heidän unelmistaan”, Kristiina toteaa.

Tundmatud inimesed on piltidel oma soovide ja unistustega; samuti leiab piltidelt lilli, liblikaid, paberlinde ja erinevaid loomi. Paber on ruum, mis on kõigi nende tegelaste asupaigaks ja koduks. Näitus Tampere Majas keskendub eelkõige lapsepõlve teemadele ning teoste tegelasteks on lapsed, kes päikeselisel suvepäeval rannas mängivad. Teostel pole kunstniku sõnul veel pealkirju, kuid ehk saavad pildid vaataja jaoks pealkirjad oma poeetilisest olemusest.

Kristiina Saloluoma on sündinud 1974. aastal Edela-Soomes Turus. Ta on lõpetanud Turu kunstiakadeemia ning Aalto ülikooli magistriprogrammi visuaalse kultuuri erialal. Näitus Tampere Majas on rändnäituse „Läbi unistaja silmade“ viies osa.

Tuntemattomat ihmiset ovat kuvissa toiveineen ja unelmineen, mutta kuvissa on myös kukkia, perhosia, paperilintuja ja eläimiä. Paperi on tila, jossa kaikki hahmot asuvat. Tampere-majan näyttely keskittyy etupäässä lapsuuden teemoihin sekä teosten päähenkilöinä on lapset, jotka aurinkoisena kesäpäivänä leikkivät rannassa. Teoksilla ei ole vielä nimiä, mutta ehkä katsoja voi omassa runollisessa mielessä lisätä kuviin nimet.

Kristiina Saloluoma on syntynyt vuonna 1974 Lounais-Suomessa, Turussa. Hän on valmistunut Turun taideakatemiasta ja on Aalto-yliopiston visuaalisen kulttuurin maisteriohjelmassa. Tampere-majalla on kiertonäyttelyn viides osa.