Merja Tanhua “Maalid”

Tanhua (s. 1964) kujutab värviküllastes maalides elu parimat aega, teostes avaldub kunstniku soov üles leida ja jäädvustada ilusad, väärtuslikud hetked inimese elus.

Tanhua ütleb, et ta on püüdnud oma töödes leida uue viisi inimese ja tema isiksuse kujutamiseks. Peamiseks eemärgiks on nähtava tegelikkuse kujutamine. Tegemist ei ole siiski jäljendamisega, sest tegelikkus avaldub kummaliselt moondunult. Teostes näeme ruumilisi vaateid, nagu peegli kaudu paistvaid pilte, mis on kadreeritud nagu fotod. Teadlik kujutamise reeglitest kõrvale astumine juhib vaataja mõtted juhuslikkusele, põgusatele tegelikkuse välgatustele, nii nagu me fotoalbumites näeme.

Merja Tanhua Kesäkissa

Merja Tanhua “Maalauksia”

Vuonna 1964 syntyneen Tanhuan värikkäissä teoksissa kuvataan elämän parasta aikaa. Värikkäät, valoisat maalaukset kertovat pyrkimyksestäni löytää ja ikuistaa hyvät ja arvokkaat hetket.

Olen keskittynyt etsimään uutta tapaa kuvata ihmistä ja hänen persoonaansa. Uusimmissa töissäni olen jättänyt jäähyväiset puoliabstraktille ilmaisulle. Näkyvän todellisuuden tavoittelu on nyt muodostunut minulle keskeiseksi päämääräksi. Kyse ei ole jäljentämisestä, sillä todellisuus näyttäytyy oudolla tavalla vääristyneenä. Teokset tarjoavat tilallisia näkymiä, kuin peilin heijastamia kuvia, joissa rajaus on valokuvankaltainen. Tietoisesti rikotut sommittelun sännöt johdattavat ajatukset sattumanvaraisuuteen, hetkellisiin todellisuuden välähdyksiin valokuva-albumien otosten tapaan.

Tanhua maalid on portreed inimestest, aga ta on siiski astunud kaugemale traditsioonilisest portreemaalimisest. Kunstnik ütleb, et modelli isiksus on tema enda jaoks küll tähtis, aga vaatajale esitab ta siiski universaalse inimese kuju. Portreesse maalitud arvukad viited aga aitavad ka kujutatava inimese isiksusel vaataja jaoks avaneda.

Merja Tanhua kasutab oma maalides eredaid, päevase aja värve. Puhastes värvides avaldub kunstniku soov kujutada elu kirkaid ja helgeid hetki. Maailma ebakohti ei kujuta kunstnik otseselt, vaid usaldab vaataja arusaama maailmas valitsevast olukorrast. Tanhua ise ütleb, et tema teosed on sündinud ajal, mil inimesi ühendab mure inimese ja looduse säilimise pärast.

Tanhua on õppinud Soomes Kankaanpää kujutava kunsti koolis ning Tampere rakenduskõrgkoolis. Ta on esinenud mitmetel isikunäitustel Soomes alates aastast 1986. Elukutselise kunstnikuna on ta töötanud lisaks ka kunstiõpetajana ning visuaalse kujundajana. Ta on Soome Maalikunstnike Liidu ja Tampere Kunstnike Liidu liige.

Maalaukseni ovat muotokuvia oikeista ihmisistä. Olen kuitenkin rikkonut tieten tahtoen muotokuvamaalauksen perinnettä. Mallin henkilöllisyys on hyvin merkityksellistä sekä minulle että mallille, mutta muille katsojille mallin yksilöllisyys on himmentynyt ja hänen ihmisyytensä yleispätevyys taas kirkastunut. Teokset sisältävät lukuisia viitteitä kuvauksen kohteena olevan henkilön persoonaan, joka saa näin mahdollisuuden avautua.

Maalauksissani käytän heleitä värejä, päivän värejä, jolloin yön ja varjon sävyt puuttuvat lähes täysin. Värimaailman puhtaus tukee haluani kuvata elämän kirkkaita hetkiä. Tietoisesti valittu valoisuus pakottaa kääntöpuolen esiin, sillä merkityksellinen, paras aika pakenee tavoittamattomiin ja jäljelle jää haikeus ja kaipuu. En kuvaa epäkohtia suoraan, vaan luotan katsojan ymmärrykseen maailmantilanteesta. Teokset ovat syntyneet aikana, jolloin varmuus ihmisen, luonnon ja koko ympäristön säilymisestä on horjunut ja kokemus siitä on kaikille yhteinen. Otan teoksillani kantaa nykyaikaan.

Tanhua on opiskellut Kankaanpään taidekoulussa sekä Tampereen ammattikorkeakoulussa. Olen pitänyt näyttelyitä eri puolella Suomea vuodesta 1986 lähtien. Kuvataitelijan työn ohella olen toiminut myös taideopettajana ja visuaalisena suunnittelijana. Olen Suomen Taidemaalariliiton ja Tampereen Taiteilijaseuran jäsen.