Kerly Ilves Kas sul paberit on?

Tartu fotograafi Kerly Ilvese installatsiooninäituse teemaks on „Kas sul paberit on?”. See on austusavastus paberile jäetud teadetele. Kerly Ilves on näitusele ehitanud kodu meenutava atmosfääri, kus on talle jäetud sõnumeid erinevate suurustega paberitel.

Näituse materjaliks on alates 2000ndatest aastatest autorile kogunenud personaalsete teadete kogu. „Tehnoloogilises tohuvabohus hindan kõrgelt pabersõnumeid, millel on suurem väärtus kui mis tahes SMS-il. Käsitsi kirjutatud tekstis on rohkem omapära ja lähedust. Sõnumid, mida kirjutame oma kallitele kirjeldavad ja peegeldavad meie olemust, mõtteid, huumorit, pettumust, rõõmu ja muid emotsioone”, võtab Ilves kokku näituse idee.

Kerly Ilves on suur taaskasutuse sõber: „Paberile jäetud sõnum lubab juba olemasolevat paberit taaskasutada, kasutades seega ära juba kulutatud ressursi.“ Kunstinäitus annab sõnumitele uue elu.

Vähem tähtis sõnumi paberile jätmise juures pole kirjutusvahend. Nii on osana näitusest esitatud ood pastapliiatsitele, mis kõik on tühjad, aga mingil põhjusel tallele pandud. Taaskasutatud pastakatest on moodustatud pisike elektro-kardiogramm näitamaks sõnumite ja pastapliiatsite n-ö südamelööke, mis on suhteliselt nõrgad.

Kerly Ilves (sünd. 1980) on fotograafiat õppinud omal käel poole oma elust ja tal on rohkem kui kümne aastat koolitamiskogemust. Tema fotosid on ilmunud peamiselt Tartu linna reklaamvoldikutes ning veebiajakirjades. Eriti meeldib Kerlyle analoogfotograafia – filmile pildistamine ja filmide ilmutamine on tema arust sütitav. Kerly on korraldanud erinevaid näituseid ja fotograafia töötubasid 2001. aastast alates. Hetkel koolitab ta täiskasvanuid fotokoolitustel ja tegeleb oma paljude personaalprojektidega, mis käsitlevad peamiselt taaskasutamist. Kerly loomingulised uurimisteemad on kaduva jäädvustamine, pikemaajaliste protsesside kaudu tekkinud muudatuste ülesvõtmine, taaskasutus ning väliseestlus.  

Kerly Ilves Onko paperia?

Tarttolaisen valokuvaajan Kerly Ilveksen installaationäyttelyn nimi on Onko paperia? Se on kunnianosoitus paperille kirjoitetuille viesteille. Ilves on rakentanut galleriaan kodin tapaisen ilmapiirin, sieltä löytyy erikokoisia viestejä.

Näyttelyn koostuu 2000-luvulla tekijälle jätetyistä henkilökohtaisista viesteistä. ”Teknologisessa sekamelskassa arvostan kovin tavalliselle paperille jätettyjä viestejä, niiden merkitys on paljon suurempi, kuin mikä tahansa puhelimen tekstiviesti. Käsin kirjoitettu viesti kertoo enemmän lähettäjästään. Läheisille kirjoitetut viestit kuvaavat ja heijastavat meidän olemusta, ajatuksia, huumoria, pettymystä, iloa ja muita tunteita”, kuvaa Ilves näyttelyn ideaa.

Kerly Ilves arvostaa kierrätystä. ”Paperille kirjoitetut viestit mahdollistavat jo itsessään käyttää paperia uudestaan, viesteihin voi käyttää jo kerran käytettyä paperia.” Taidenäyttely herättää viestit uudestaan eloon.

Paperiviestien rinnalla tärkeää on myös kirjoitusväline. Näyttelyssä on myös oodi kuulakärkikynille, ne kaikki on tyhjiä, mutta jostain syystä niitä ei ole heitetty pois. Käytetyistä kuulakärkikynistä muodostuu heikkoja sydämenlyöntejä kuvaavaa EKG-kuvio.

Kerly Ilves (syntynyt 1980) on harrastanut valokuvausta puolet elämästään ja hän on opettanut alaa yli kymmenen vuotta. Hänen kuviaan on julkaistu tarttolaisissa mainoksissa ja nettijulkaisuissa – filmille kuvaaminen ja kehittäminen on hänen mielestään innostavaa. Kerly on järjestänyt näyttelyitä ja työpajoja vuodesta 2001 lähtien. Tällä hetkellä hän kouluttaa aikuisia valokuvauksen harrastajia ja toimii monien henkilökohtaisten hankkeiden parissa, jotka suurimmassa osassa käsittelee kierrätystä. Kerlyn taiteellisena tutkimusteemana on katoavan tallentaminen, pitkäaikaisten prosessien myötä syntyvät muutosten kuvaaminen, kierrätys ja ulkovirolaisuus.