Tuula Sipilä “Singular: poeetilised märgid”

Tuula Sipilä näitus on tekstikunsti. Sipilä on Helsingi luuletaja ja ettevõtja kommunikatsiooni alal. Praegu elab ja töötab ta Tartus ning tegutseb Villa Tammekannu residentsi perenaisena. Tema esimene luulekogu ilmus 2015. aasta alguses. Sipilä on aktiivselt tegutsenud Soome luulemaastikul, muuhulgas on ta olnud luuleliidu esindaja ning õppinud kirjutamist erinevatel kursustel, nagu näiteks Kriitilises kõrgkoolis (Kriittinen korkeakoulu) aastatel 2014-2016.

Viimasel ajal on Sipilä kirjutamise kõrval käsitlenud kirjamärke ka mateeriana. Selle tulemusel on sündinud visuaalne ja aseemiline luule ehk omalaadne tekstikunst, milles sõnad pole loetavad, aga vahendavad muid tähendusi.

Tuula Sipilä: Sisäkkäin 1

Tuula Sipilä ”Singular: poeettisia merkkejä”

Tuula Sipilän näyttely on tekstitaidetta. Sipilä on helsinkiläinen runoilija ja kommunikaatioyrittäjä. Tällä hetkellä hän asuu ja työskentelee Tartossa ja toimii Villa Tammekannin residenssiemäntänä. Hänen ensimmäinen runokokoelmansa ilmestyi vuonna 2015. Sipilä on toiminut aktiivisesti Suomen runoskenessä, hän on ollut muun muassa runoliiton edustajana sekä opiskellut kirjoittamista eri kursseilla kuten esimerkiksi Kriittisessä korkeakoulussa vuosina 2014-2016.

Viime aikoina Sipilä on kirjoittamisen ohella alkanut käyttää kirjaimia myös taiteellisena materiaalina. Tuloksena on visuaalisia ja aseemista runoutta eli omalaatuista tekstitaidetta, jossa sanoja ei ole tarkoitus lukea, mutta ne ilmaisevat muita merkityksiä.

Sipilä uurib märkide füüsilisi omadusi ja loob erinevaid tüpograafilisi seadeid. Tema sõnul on meie infovahetuskeskkond täis märke, logosid ja signaale, mille tähendus võib infotulvas seguneda ja hägustuda. Sipilät huvitavad eelkõige just vead ning juhused, mis loovad uusi assotsiatsioone.

Tähed ja tähendused moodustavad visuaalsetes kirjakatsetustes uue ja eripärase universumi. Sõnad venivad vormideks ja piltideks. Tööd justkui lähenevad tüpograafilisele kunstile, kuid baseeruvad tihti poeetilistel kujutelmadel.

Sipilä tekstikunst sünnib arvutiklaviatuuril ja programmi Microsoft Word kirjagarnituuridega. Tööd on salvestatud pdf-failidena ja prinditud tavalise tahmaprinteriga.

Sipilä tutkii merkkien fyysisiä ominaisuuksia ja luo erilaisia typografisia suhteita. ”Meidän informaatioympäristö on täynnä merkkejä, logoja ja signaaleja, joiden merkitys voi informaatio tulvassa sekoittua tai hävitä.” Sipilää kiinnostaa ennen kaikkea virheet ja sattumanvaraisuus, jotka luovat uusia assosiaatioita.

Kirjaimet ja merkitykset muodostavat visuaalisissa kirjoituksessa uuden ja erityisen universumin. Sana venyvät muodoiksi ja kuviksi. Teokset muistuttavat typografista taidetta, mutta perustuvat usein runollisiin kuviin.

Sipilän tekstitaide syntyy tietokoneen näppäimistöllä ja Word-ohjelman avulla. Teokset on pdf-muodossa printattuna tavallisella tulostimella.