Katri Stenberg “Tartu kunstniku silmade läbi”

Näitus 21.-28.4.2016

Soome kunstniku Katri Stenbergi avatud ateljee näitus on valminud kolme nädala jooksul, seal on akrüülimaale, fotosid ning Tartu Rahvusvahelise Kooli õpilaste töötoas valminud maalid.

Katri Stenberg on tutvunud oma residentsi ajal Tartuga. Ta on pildistanud linna vaateid ja maalinud Tartu detaile. „Suhtusin residentsi avatult ega tahtnud planeerida, mida siin nende nädalate jooksul teeksin. Soovisin kogeda, kuidas uus ümbruskond ning piiratud aeg mõjutavad oma kunsti.“

Katri Stenberg “Nimetön”

Katri Stenberg “Tartto taiteilijan silmin”

Näyttely 21.-28.4.2016

Suomalaisen taiteilijan Katri Stenbergin avoimen ateljeen näyttely koostuu vajaan kolmen viikon aikana valmistuneista akryylimaalauksista, valokuvista sekä Tarton kansainvälisen koulun oppilaiden työpajassa tekemistä maalauksista.

Katri Stenberg on tutustunut residenttiaikanaan Tarttoon. Hän on valokuvannut kaupunkia ja maalannut. ”Lähdin residenssiin avoimin mielin. En halunnut suunnitella etukäteen, mitä tekisin tulevan kolmen viikon aikana. Halusin nähdä miten uusi ympäristö ja rajattu aika vaikuttaisivat työskentelyyni.”

„Esimesed päevad Tartus jalutasin palju. Kevadine Tartu mõjus alguses palja ja hallina. Puudel polnud veel lehti ja maa oli pruun ja hall. Joonistasin ja pildistasin puid ning nende varje ja peegeldusi jõe pinnal. Aga jalutusretkedel avastasin Tartu seinte ilusad värvid ja nende mitmekihilised ajaloolised seinad.“

Kunstnik oli eriti vaimustunud Tartu kollase, rohelise, punase ja pruuni erinevatesse toonidesse. Ta pildistas ehitiste seinapindu ning sellest tekkis idee, et neid saaks jagada teistega. Stenberg korraldas töötoa Tartu Rahvusvahelise Kooli õpilastega. Lapsed segasid värve ja maalisid erinevaid pindu.

Katri Stenberg (sündinud 1964) on lõpetanud Helsingi Kunstiakateemia 1988. aastal. Ta on korraldanud mitmeid näitusi Soomes ja välismaal. Stenberg on töötanud kunstiõpetajana ja korraldanud töötube erinevatele sihtgruppidele.

”Ensimmäiset päivät Tartossa kävelin paljon ja kiertelin ympäriinsä. Keväinen Tartto näytti aluksi aika paljaalta ja harmaalta. Puut ja pensaat olivat vielä ilman lehtiä, ja maa oli ruskea ja harmaa. Piirsin ja kuvasin puita, niiden varjoja ja heijastuksia jokeen. Kävellessäni ympäri kaupunkia löysin hienot värit ja kuluneet monikerroksiset pinnat talojen seinissä.”

Taiteilija kertoo lumoutuneensa Tarton keltaisen, vihreän, punaisen ja ruskean eri sävyistä. Hän kuvasi tarttolaisten rakennusten seiniä. Siitä tuli idea, että hienoja värejä voisi jakaa toistenkin kanssa ja Stenberg järjesti työpajan Tarton kansainvälisen koululaisten kanssa. Lapset sekoittivat värejä ja maalasivat erilaisia pintoja.

Katri Stenberg ( s. 1964) on valmistunut Kuvataideakatemiasta Helsingistä vuonna 1988. Hän on pitänyt monia yksityisnäyttelyitä sekä osallistunut erilaisiin yhteisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Stenberg on myös opettanut paljon ja pitänyt työpajoja erilaisille ryhmille.