Kati Valkonen “Ära pühitud”

„Käsitlen oma kunstis eelkõige sisemesi asju. Tihti on teoste taustal mingisugune ebakõla, mille püüan lahendada. Alati see aga ei lahene, alles jääb rohkem uusi küsimusi,” kirjeldab kunstnik oma kunstilisi põhimõtteid. Tema teeb oma teostesse mitmeid kihti, mida jällegi korduvalt peidab või ära pühib.

„Maal muutub protsessi käigus, aga ikkagi on selles näha eelmisi kihte ja need mõjutavad vahel ka üllatuslikult lõputulemust. Näitus „Ära pühitud” kirjeldab nii mu maalimisviisi kui ka elu. Meil on vahel palju asju, mida sooviksime muuta, aga meie võimed selleks on puudulikud”.

Kati Valkonen Muistiin merkittyä

Kati Valkonen “Pois pyyhittyä”

Käsittelen taiteessani pääasiassa mielen sisäisiä asioita. Usein teosteni taustalla on jokin ristiriita, jota yritän ratkaista. Aina tämä ristiriita ei kuitenkaan ratkea, vaan jäljellä on entistä enemmän kysymyksiä. Olen tehnyt näitä teoksia maalaten useita kerroksia, peittäen ja pyyhkien, ja tehden sen kaiken yhä uudestaan.

Maalaus muuttuu prosessin aikana, mutta silti siinä on aina mukana myös aiemmat kerrokset ja niiden joskus yllätyksellisetkin vaikutukset lopputulokseen. Pois pyyhittyä kuvaa sekä maalaustekniikkaani että elämää. Meillä on joskus paljonkin asioita, joita haluaisimme muuttaa, mutta kykymme siihen ovat vajavaiset.

„Kõike vana ei saa tervenisti ära nühkida, meie tugevatest soovidest hoolimata. Hilisemate kihtide mõju on suurem kui arvame. Meie oleme kõike seda, mida oleme varem kogenud. Mõne inimese taustal on pastelltoone ja pehmust, mõnel algab elu põhitoon väga tumedalt. Mõlemate puhul võib tulem olla hea ja ilus. Elatud elu on näha, ja see on hea.”

Kati Valkonen (sünd. 1977) elab ja töötab Pälkänes ja Poris. Ta on lõpetanud Lahti kunstiinstituudi 2010. aastal ja praegu õpib ta Kankaanpää kunstikoolis.

Kaikkea vanhaa ei saa hinkattua millään pois, vaikka joskus haluaisikin. Kuitenkin aiempien kerrosten vaikutus on merkittävämpi kuin luulisikaan, ja mekin olemme sitä, mitä olemme kaiken sen seurauksena, mitä olemme kokeneet. Toisen pohjalla on pastellisävyjä ja pehmeyttä, toisen elämä alkaa mustalta pohjalta. Molemmista voi tulla hyvä ja kaunis lopputulos. Mennyt näkyy, ja niin on hyvä.

Näyttelyn maalaukset ovat kaikki temperamaalauksia kankaalle ja teokset on maalattu muutamaa poikkeusta lukuunottamatta vuoden 2022 aikana.