Juhani Tuomi ja Erno Peltonen “Ametivennad”

Näitus koosneb kahe sõpra ja kaua oma töötuba jaganud maalikunstniku lähemal ajal tehtud töödes.

Kunstniku töö nähakse tihti individuaalalana. Kunstnik loob tühjast imepäraseid teoseid oma töötoas täielikus üksilduses. Kuigi kunstiga tegelemine nõuab kindlasti sisemist põlemist ja tahtejõudu, tuleb meeles pidada, et vaakumis pole elu.

Juhani Tuomi ja Erno Peltonen ”Työkaverit”

Näyttelyssä on kahden ystävän ja kauan yhteistä ateljeeta jakaneen taiteilijan viimeaikaisia teoksia.

Taidemaalarius nähdään usein kivenkovana yksilölajina: Taiteilija luo tyhjästä ihmeellisiä taideteoksia työhuohuoneensa ylhäisessä yksinäisyydessä. Vaikka taiteen tekeminen vaatiikin epäilemättä sisäistä paloa ja tahtoa, täytyy muistaa että tyhjiössä ei ole elämää.

„Et üldse saada aru kunstiteostest, sünnivad need alati kunstiajaloo osana ja lisades sinna oma panuse. Üldiselt on iga kunstnik võlgu enne teda tegutsenud kolleegidele ning ka oma aja mõtetele ja teostele,” ütleb Juhani Tuomi.

Inimlikult ja igapäevaselt on lähimad kolleegad need, kes üle üldse võimaldavad kunstniku töötamise. Töötoa kaaslasega jagatakse ja lahendatakse nii argiseid probleeme kui ka arutatakse kunstiküsimusi ja nendega seotud väljakutseid. Mõnikord on ametivend ainuke põhjus vedada ennast töötuppa.

Erno Peltonen (sünd. 1970) lahendab oma teosed figuratiivselt. Ta maalib peamiselt traditsionaalselt õliga lõuendile. Tema maalimises ühildub selge kujutletavus ning värvide materiaalne juhuslikkus. Pildi pind ehitatakse kõige peenemate pintslite abil, aga ka vahel suuremate värvipindadel.

Juhani Tuomi (sünd 1983) tunneb ennast osana ekspressiivse kunsti traditsiooni ja selle figuratiivset tiiba. Tuomi teoste motiivid sünnivad tööprotsessi kaudu. Kõige pealt on materjal ja pintslitõmme, alles siis sünnib pilt ja lugu. Teda huvitab maalimise kohmakus ja sirgejoonelisus, mis samal konarlik aga õrn.

Peltonen ja Tuomi on õppinud samal ajal Tampere kunstikoolis 2000-ndate algul. Ning sellesta ajast saadik on nad jaganud töötuba, kuni Tuomi kolis Tamperest Joensuusse.

Ametivennad -näitusel saab hea ülevaate Peltoneni ja Tuomi viimaste aegade maalidest, aga see on ka austusavaldus kauaaegsetele kolleegidele ja sõpradele.

“Jotta yleensä ymmärtää taideteoksia, syntyvät ne aina osaksi taidehistoriaa ja sen jatkumoita. Jokainen taiteilija on yleisellä tasolla velkaa ennen olleille kolleegoilleen ja myös omien aikalaisten ajatuksille ja teoksille”, toteaa Juhani Tuomi.

Inhmimillisellä ja päivittäisellä tasolla lähimmät kollegat ja työhuonekaverit ovat kuitenkin ne, jotka tekevät työskentelystä ylipäätään mahdollista. Työhuonekaverin kanssa jaetaan ja ratkotaan arjen tason käytännön ongelmia siinä missä käydään keskustelua ja haastamista. Joskus työhuonekaveri voi olla ainoa syy jaksaa raahautua työhuoneelle.

Erno Peltosen (s. 1978) teosten lähtökohta on figuratiivimaalauksessa. Hän maalaa pääasiassa perinteisin menetelmin öljyillä kankaalle. Maalausjäljessä yhdistyy selkeä esittävyys ja maalien materiaalinen sattumanvaraisuus. Kuvapinta rakentuu ohuimpia siveltimiä käyttäen, toisinaan taas laajemmista suurpiirteisemmistä väripinnoista.

Juhani Tuomi (s. 1983) näkee maalaamisensa osana ekspressiivisen maalaamisen perinnettä ja sen figuratiivista siipeä. Tuomen kuva-aiheet syntyvät työskentelyprosessin kautta: Ensin on materiaali ja jälki, sitten vasta syntyy kuva ja tarina. Tuomea kiinnostaa maalausjäljessä kömpelyys ja suoruus, joka on samaan aikaan rosoista mutta herkkää.

Peltonen ja Tuomi ovat opiskelleet samaan aikaan Tampereen Ammattikorkeakoulun Kuvataiteen koulutusohjelmassa 2000-luvun alkupuolella, ja ovat tämän jälkeen aina 2021 vuoteen asti jakaneet työhuoneen, kunnes Tuomi muutti Tampereelta Joensuuhun.