Aili Vahtrapuu “Coupure”
Sõna coupure tuleneb prantsuse verbist couper, mis tähendab lõiget ehk läbilõiget. See sõna sobib selgitama Aili Vahtrapuu näitusprojekti, kuna ”Coupure” on väike läbilõige ajas. Näituselt võib leida töid, mis olnud peidus, mille kallal kunstnik on toimetanud pühapäeviti ja pühade ajal.
Näituseprojekt analüüsib kunsti valmimisprotsessi ja püstitab küsimuse, kuivõrd peaks kunstnik sekkuma loomeprotsessi. Kuidas toimib aeg meie loomingu osalisena? Teame kunstiajaloost mitmeid kunstnikke, kes püüdsid kunstiloome protsessist kunstniku isikut välja lülitada. Ühendades tehnoloogiaid valmisid mitmed „kunstimasinad“, mis ise maalisid või joonistasid.
Aili Vahtrapuu Coupure laatikko
Aili Vahtrapuu “Coupure”
Sana coupure tulee ranskan verbistä couper, joka tarkoittaa leikkaamista. Sanalla voidaan selittää Aili Vahtrapuun näyttelyä, ”Coupure” on pieni yhteenveto hänen töistään. Näyttelyssä on teoksia, jotka ovat olleet piilossa, joita taiteilija on luonut vapaa-aikanaan.
Näyttelyprojekti tutkii taiteen valmistusprosessia ja kysyy, miten paljon taiteilijan tulisi puuttua luomisprosessiin. Miten toimii aika osallisena luovassa työssä? Taidehistoriassa on monia taiteilijoita, jotka yrittivät sulkea taiteilijan pois luovasta prosessista. Teknologioiden avulla he valmistivat ”taidekoneita”, jotka maalasivat tai piirsivät.
„Coupure“ oli esmalt 2004. aastal loodud installatsioon, mis kujutas kaheksat veega täidetud metallkasti, milles toimis kääride ja paberi vaheline protsess – paberile tekkis kujutis. Mitmete näituste jooksul tekkis hulgaliselt jälg-joonistusi. Kunstnik on neile hilisematel teekondadel lisanud puudutust ja hetkeemotsiooni.
Aili Vahtrapuu on Tallinna Ülikooli professor ning rahvusvaheliselt tunnustatud kunstnik, kes ise peab end eelkõige skulptoriks. Tunded, mõtted, mida kolmemõõtmelistena suudetakse avaldada, võluvad teda oma keerukuses.
”Coupure” oli vuonna 2004 luotu installaatio, joka esitti kahdeksaa vedellä täytettyä metallilaatikkoa, jossa toimi saksien ja paperin välinen prosessi – paperille syntyi kuvioita. Monien näyttelyiden aikana syntyi paljon jälkiä ja piirustuksia. Taiteilija on myöhemmin lisännyt niihin oman kosketuksensa ja hetken emootioita.
Aili Vahtrapuu on Tallinnan yliopiston professori sekä kansainvälisesti tunnettu taiteilija. Hän pitää itseään ennen kaikkea kuvanveistäjäksi. Tunteet, ajatukset joita pystyy kolmiulotteisesti kuvaamaan, innostavat häntä omassa monimutkaisuudessaan.