Heli Ryhänen “Põõsas”
Skulptor Heli Ryhäneni installatsioonidest koosneva näituse teemaks inimese suhe endasse ja teistesse elusolendisse. Kunstnik kasutab mitmeid väga erinevaid materjale, näiteks linast paberit, terast, kunstnahka ja betooni.
Kunstnikku huvitavad inimlikud situatsioonid ning kuidas inimesed lahendavad oma probleeme. Teoses „Ringtee -Detour“ on inimene jäänud magama põõsa alla. „Inimene on läinud puhkama või varju põõsa alla, aga põõsad on tuulte pekstud, raagus, põrandal vedeleb raskeid, okkalisi puuvilju. See on troopiline keelatud puuvili – Duria“, kirjeldab kunstnik oma teost. „See on sama vastuoluline nagu elu ise: ilus, magus, himustatud aga ka lehkav, okkaline, valutekitav isegi eluohtlik.“
Ryhänen (sünd 1971) on lõpetanud Soome kunstiakadeemia 2006. aastal. Ta on korraldanud mitmeid näitusi Soomes ja teiste maades. Ta skulptuure on mitmetes avalikes kohtades Soomes. Tema teostes põimuvad inimesed, hiired ja taimed teineteistega. Nad kirjeldavad elu kaduvust ja looduse ringkäiku.
Heli Ryhänen Duria
Heli Ryhänen ”Pensas”
Kuvanveistäjä Heli Ryhäsen installaatioista koostuvan näyttelyn teemana on ihmisen suhde luontoon ja muihin elollisiin. Taiteilija käyttää monia materiaaleja, kuten esim. pellavapaperia, terästä, tekonahkaa ja betonia.
Taiteilijaa kiinnostaa inhimilliset tilanteet sekä miten ihmiset ratkaisevat ongelmiaan. Teoksessa ”Kiertotie – Detour” on ihminen jäänyt nukkumaan pensaan alle. ”Ihminen lepää tai piiloutuu pensaan alle, mutta pensasta on tuulet pieksäneet, lehdetön, lattialla on painavia piikkisiä hedelmiä. Se on trooppinen kielletty hedelmä – duria”, taiteilija kuvaa teostaan. ”Se on yhtä ristiriitainen kuten elämä itse: kaunis, makea, himoittava mutta myös haiseva, piikikäs, kipua aiheuttava jopa vaarallinen.”
Ryhänen (synt. 1971) on valmistunut Suomen taideakatemiasta vuonna 2006. Hän järjestänyt monia näyttelyitä Suomessa ja ulkomailla. Hänen veistoksiaan on monissa Suomen julkisissa tiloissa. Hänen teoksissaan punoutuvat ihmiset, hiiret ja kasvit. Ne kuvaavat elämän häviäväisyyttä ja luonnon kiertokulkua.