Kalli Kalde “Kosmilised labürindid”

Näitus on inspireeritud Eesti esimese kosmosesatelliidi ESTCube-1 loomisest ja üleslennust.

„Väike tudengisateliit sai teoks tänu julgetele unistajatele. Iga leiutaja suur kosmoselend saab alguse paberlennuki lennutamisest lapsepõlves”, kirjeldab kunstnik. Keeruline tehnika käivitab romantilisi assotsiatsioone: päikesetuules sõudmine, päikesepurje heiskamine on ilusad visuaalsed kujundid. Töödes on visualiseeritud teed lapsepõlve unistustest kosmoselendudeni.

Tänapäeval on nähtava maailma kõrval nähtamatu maailm, informatsiooni edastav elektriline väli. Ka näiliselt puhas ja puutumatu loodus ning üksildased paigad on täis infotulva. Inimestevaheline suhtlemine muutub aasta-aastalt aina digitaalsemaks: meilid, suhtlusvõrgustikud, sõnumid läbi arvuti ja telefoni asendavad silmast silma kõnelusi ja naeratusi.  

Paljusid selle näituse töödest on varem eksponeeritud rahvusvahelistel graafikanäitustel Rootsis, Soomes, Poolas, Bulgaarias ja Põhja-Iirimaal. Nüüd siis esimest korda on võimalus vaadata Kalli Kalde uuemat graafikat ka Tartus.

Kailli Kalde Päikesetuul I

Kalli Kalde “Kosmiset labyrintit”

Näyttely on saanut innoitusta Viron ensimmäisestä satelliitista ESTCube-1 ja sen ylilennosta.

“Pieni opiskelijavoimin tehty satelliitti onnistui, koska uskallettiin unelmoida rohkeasti. Jokaisen keksijän suuri avaruuslento saa alkunsa lapsuuden paperilennokista”, taiteilja toteaa. Monimutkainen tekniikka käynnistää romanttisia assosioita: aurinkotuulessa soutamine, aurinkopurjeen nostaminen ovat kauniita visuaalisia kuvia. Teoksissa on visualisoitu tietä lapsuuden unelmista aina avaruuslentoon asti.

Nykyään näkyvän maailman rinnalla on näkymätön maailma, informaatiota välittävä sähkökenttä. Myös puhtaaalta ja koskemattomalta näyttävä luonto ja autiot paikat ovat täynnä infomaatiotulvaa. Ihmisten välinen kanssakäyminen muuttuu vuodesta vuoteen aina digitaalisemmaksi, tietokoneiden välittämät viestit ja puhelin korvaavat silmästä silmään tapaamiset ja hymyn.

Monet näyttelyn teokset ovat olleet esillä kansainvälisissä grafiikkanäyttelyissä Ruotsissa, Suomessa, Puolassa, Bulgariassa ja Pohjois-Irlannissa. Nyt Kalli Kalden uudempaa grafiikkaa on ensimmäistä kertaa mahdollista nähdä myös Tartossa.