Heli Mäkinen “Maale”

Heli Mäkineni (s. 1977) maalid käsitlevad põlvkondade vahelist mälu ja unustamist, mineviku teadvustamist. Maalide lähtekohaks on vanad mustvalged fotod ja nendesse kätketud mälestused ja ajaline mõõde.

Mäkineni sõnul on tema maalid sündinud ettekujutuste ja tunnete põhjalt, mis tekkivad vanu fotosid vaadates.

Maalimise abil püüab kunstnik ehitada sildu mineviku ja praeguse hetke vahele, otsides samal ajal oma kohta põlvkondade ahelas.

Heli Mäkinen “Nimetön”

Heli Mäkinen “Maalauksia”

Heli Mäkisen (syyntynyt 1977) maisemalliset teokset käsittelevät sukupolvien välistä muistia ja unohtamista, menneisyyden tiedostamista. Maalausten lähtökohtana ovat vanhat mustavalkoiset valokuvat ja niihin kytkeytyvä yksityinen muisti ja ajallinen ulottuvuus.

”Pohdin teoksissani suhdettani paikkaan ja hetkeen, sen kytkeytymistä aikaan ja historiaan.

“Minua kiinnostaa eri tilojen ja esineiden, erityisesti vanhojen valokuvien välittämä muisti ja ajallinen ulottuvuus.”

“Maalausprosessin kautta pyrin rakentamaan siltoja menneisyyden ja tämän hetken välille, etsien samalla paikkaani sukupolvien ketjussa.

Aastatel 1998 – 2001 Austraalias kõrberetkedel kogetud ajalised ja geograafilised vahemaad ning mälestuspildid ajatust, lõputult jätkuvast maastikust peegelduvad endiselt kunstniku teostes. Mäkinen ütleb, et uuemates töödes kajastuvad kõrbe soojad värvid ja igavesed maastikud vanadest fotodest inspireeritud tegelaskujude taustana. „Minu maalid kujutavad nii elu igavest ja ajatut kui ka kaduvat ja piiratud iseloomu,“ sõnab kunstnik oma näituse tutvustuseks.

Heli Mäkinen on kunstialase hariduse omandanud kunstikõrgkoolis (National Art School) Austraalias Sydneys aastatel 1998 – 2001. Praegu elab ja töötab Mäkinen kunstnikuna Tamperes. Maalimise kõrval tegeleb ta ka fotograafiaga ja teeb installatsioone.

Mäkinen on Tampere Kunstnike Liidu liige ja Soome Maalikunstnike Liidu liikmekandidaat. Näitustel osaleb Mäkinen Austraalias aastast 1998 ja Soomes aastast 2001.

“Australian aavikkomatkoilla kokemani ajalliset ja tilalliset etäisyydet sekä muistikuvat ajattomasta, ikuisuuteen jatkuvasta maisemasta heijastuvat edelleen maalauksissani. Uusissa teoksissani aavikon lämpimät värit ja ikiaikainen maisema toimivat vanhojen valokuvien innoittamien henkilökuvien taustalla. Maalaukseni kuvaavat elämän sekä ikuista ja ajatonta että katoavaa ja rajallista luonnetta.”

Heli Mäkinen suoritti maalaustaiteen opintonsa taidekorkeakoulussa ( National Art School ) Sydneyssä Australiassa v. 1998-2001. Tällä hetkellä Mäkinen asuu ja työskentelee kuvataiteilijana Tampereella, Suomessa. Maalaustyöskentelyn rinnalla hän tekee myös valokuvia ja tilateoksia.

Mäkinen on Tampereen Taiteilijaseuran jäsen ja kokelasjäsenenä Suomen Taidemaalariliitossa. Aikaisemmin Mäkisen teoksia on ollut esillä näyttelyissä Australiassa vuodesta 1998 ja Suomessa vuodesta 2001.