Martin Rattase rändnäitus „See oli siis kui Soome läksime“.

Martin Rattase koomiksinäitus toob esile päris inimeste lood Soome minemisest, seal kohanemisest ja tagasitulekust. Ida-Soome Ülikool ja Tartu Ülikool kogusid kolme aasta jooksul erinevas vanuses eestlaste isiklikke lugusid, millega kõigil on võimalik suhestuda ning mis seoti ka nimetatud näituseks.

Näitus kajastab nii meeste kui ka naiste, laste, noorte, täiskasvanute ja eakate, mahajääjate, rändajate ning tagasitulijate elukäike. Inimeste lood räägivad, kuidas on ikkagi Soomes elamine neid ja nende peret mõjutanud.

Projekti lugude illustraator Martin Rattas lõpetas 2008. aastal Eesti Kunstiakadeemia Vabade kunstide erialal. Palju on ta maalinud ja joonistanud oma lõbuks, aga kujundanud ka tellimustööna mitmeid CD-plaate, plakateid, T-särke, autokleebiseid, postkaarte ja palju muud. Samuti on ta osalenud tänavakunsti üritustel seinamaalidega ja korraldanud oma tööde näitusi.

Martini soov on läbi erinevate illustratsioonide esile tuua inimeste lugudes kirjeldatud ilmekamaid momente ja isiksusi. Kas need pildid said olema rõõmsad või mitte, sõltus juba lugudest, mis inimesed meile rääkisid. Igal juhul said need olema elulised lood ja pildid, mis annavad ideid ja mõtteainet nii neile, kes on juba oma elu kahe riigi vahel jaganud, või neile, kes plaanivad seda tulevikus teha. Martin usub, et nendest lugudest sünnib väikseid staare, kes oma positiivse ellusuhtumisega ajapikku inimeste südamesse poevad.

Martin Rattasin kiertonäyttely “Kun me Suomeen lähdimme”.

Martin Rattasin sarjakuvanäyttely kertoo todellisten henkilöiden Suomeen menemisen tarinoita, miten he sopeutuivat ja miltä takaisin tulo tuntui. Itä-Suomen yliopisto ja Tarton yliopisto keräsivät kolmen vuoden ajan eri-ikäisten virolaisten henkilökohtaisia tarinoita, joista lopulta koottiin näyttelyksi.

Näyttely kertoo sekä miesten että naisten, lasten, nuorten, aikuisten sekä ikäihmisten, lähtevien ja jäävien sekä takaisin tulijoiden kohtaloista. He kertovat, miten Suomessa asuminen vaikutti heihin ja heidän läheisiinsä.

Hankkeen kuvittajana toimi Martin Rattas. Hän on valmistunut vuonna 2008 Viron taideakatemiasta. Hän on maalannut ja piirtänyt paljon huvikseen, mutta kuvittanut myös tilaustyönä monia CD-levyjä, julisteita, T-paitoja, autotarroja, postikortteja ja paljon muuta. Hän on osallistunut myös katutaidetapahtumissa ja järjestänyt omia näyttelyitä.

Martin haluaa kuvillaan kertoa ihmisten tarinoiden mieleenjäävimpiä hetkiä ja persoonallisuuksia. Se, onko kuvat hauskoja, riippuu meille kerrotuista tarinoista. Joka tapauksessa kyseessä on elämänkerrannollisia tarinoita. Kuvat annavat ideoita ja ajattelemisen aihetta heillä, jotka on jakanut elämänsä kahden maan välillä mutta myös niille, jotka suunnittelevat sitä tehdä. Martin uskoo, että näissä tarinoissa on pieniä sankareita, jotka jäävät ihmisten sydämiin positiivisuudellaan.