Veiko Kokk Turu saarestik – Põhjamaade Veneetsia

Veiko Kokk (s. 1966) on viimased 15 aastat töötanud Turu ümbruses, saartel (Kakskerta, Korppoo, Heisala, Hirvensalo, Loistokari, Kemiö, Kasnäs, Trunsö, Nauvo, Mjoö) ehitajana. Loodusfotod, mida ta töö kõrvalt justkui möödaminnes pildistab, toovad meieni selle piirkonna karuse looduse õrna ja romantilise külje.

binary comment

Veiko Kokk Turun saaristo – Pohjoismaiden Venentsia

Veiko Kokk (s. 1966) on viimeiset 15 vuotta ollut töissä rakennuksilla Turun seudun saarilla (Kakskerta, Korppoo, Heisala, Hirvensalo, Loistokari, Kemiö, Kasnäs, Trunsö, Nauvo, Mjöö). Hän harrastaa luontokuvausta töittensä ohella. Alueen karu luonto esiintyy kuvissa herkkänä ja romanttisena.

Taeva või mere taustal filigraanselt väljajoonistuvad detailid, udusse suubuv sürrealistlik lõpmatus meenutavad kummituslinna Veneetsiat Adria mere laguunis. Nii oma suvises suursugususes kui talvises mahajäetuses.

Aga ehk on need hämaravõitu pooltoonid ja kivisse klammerduvad juured just midagi eriliselt soomeugrilikku, mida merest või metsast võõrandudes unustama kipume. Autori vaikelulistelt piltidelt vaatab vastu inimese ja looduse kooskõlaline toimimine, looduses valitseva tasakaalu ja harmoonia tabamine aga ka saarte eraldatuse üksildus ja nukrus.

Yksityiskohdat taivaan tai meren taustalla näkyvät hienostuneesti. Surrealistisesti sumun peittämä loputtomuus tuo mieleen kummituskaupunki Venetsian Adrian meren laguunissa. Kuviin on tallentunut sekä suurenmoinen kesä ja talven yksinäisyys.

Ehkä nämä hämärät sävyt ja kiviin kiinnittyvät juuret ovat jotain erityisen suomalais-ugrilaista, jonka olemme unohtamassa vieraantuessamme merestä ja metsästä. Valokuvaajan asetelmallisissa kuvissa näkyy ihmisen ja luonnon yhteistyö, luonnossa vallitseva tasapaino ja harmonia mutta myös saarien eristyneisyyden tuoma yksinäisyys ja alakulo.