Fotograaf Emil Bodyrev on jälginud kaht Tamperest pärit naist ajal, mil nad on püüdnud lahendada oma rindadega seotud küsimusi. Kunstnik Susanna Lyly soovis ilukirurgia abil taastada oma nooruspõlve rindade vormi. Produtsent ja ajakirjanik Anne Välinoro soovis jagada oma kogemust Susannaga. Välinoro leidis, et ta suhtumine oma rindadesse on mänguline.

Fotonäitus räägib naise kehast ning kuidas võidakse oma keha pidada ebasobivaks ja valeks. Tundest, kui naine on oma kehas justkui oma rindade vang. „Rindade maailm on avar ja avatud. Sain oma nooruses tekkinud probleemile lahenduse, kui sain vanemaks. Kõik rinnad on mingil eluperioodil õiged”, tõdeb Anne Välinoro.

Rindasid seostatakse ainult seksuaalsuse, emaduse või naiseks olemisega, aga nende piltide teemaks on isiklik suhe oma rindadesse. Oodatud muutus toob vabaduse ja kergenduse. Muutuda võib terve minapilt. Suurte rindade vähendamise tulemusena võib naine tunda end merineitsina. Rindadest saab mäng ja tembutamine. „Soovin näidata rindade maalilist ilu, aga ka valu ja krõbedust, mis sellele protsessile järgneb”, tõdeb fotograaf Emil Bodyrev.

Foto: Emil Bodyrev

Valokuvaaja Emil Bodyrev on seurannut kahta tamperelaista naista, kun he ovat ratkaisemassa omiin rintoihinsa liittyviä kysymyksiä. Taiteilija Susanna Lyly halusi palauttaa nuoruuden rintojen muodon plastiikkakirurgian avulla. Tuottaja ja toimittaja Anne Välinoro asettui Susannan vastapariksi, hänen mielestään rinnat voivat olla myös leikin kohde.

Valokuvanäyttely käsittelee naisen kehonkuvaa. Miten epäsopivana ja vääränlaisena voi kokea oman kehonsa? Kuvilla näytetään se tunne, kun on rintojen vankina omassa kehossaan. ”Rintojen maailma on avara ja avoin. Sain nuoruudessa syntyneeseen ongelmaan ratkaisun ikäännyttyäni. Kaikki rinnat ovat oikeankokoisia jossain elämämme vaiheessa”, toteaa Anne Välinoro.

Rinnat liitetään usein vain seksuaalisuuteen, äitiyteen ja naiseuteen, mutta näillä kuvilla halutaan tuoda laajemmin esiin henkilökohtainen suhde omiin rintoihin. Odotettu muutos vie vapauteen ja keveyteen. Koko minäkuva tuntuu muuttuvan. Korjauksen jälkeen suuririntainen on kuin sadun Merenneito, uudessa kehossa. Toinen, pienirintainen nainen muodostaa kuvissa oman linjansa. Hän asettaa rintansa leikin ja hassuttelun kohteeksi. ”Haluan näyttää rintojen maalauksellisen kauneuden, mutta myös sen kivun ja roson, jonka rintojen muokkaaminen väistämättä aiheuttaa.” Kuvaaja Emil Bobyrev

Emil Bodyrev on Tamperest pärit fotograaf, kelle pildistatud portreesid ja looduspilte on avaldatud mitmetes Soome ajalehtedes.

Susanna Lyly on Tamperest pärit fotograaf, kelle viimased projektid on käsitlenud koroona piiranguid ja vanemaid naisi.

Anne Välinoro on Tamperest pärit ajakirjanik, režissöör ja stsenarist. Välinoro on uurinud oma lühifilmides vananemisega tekkinud välimisi muutuseid.

Fotonäitust ja lühifilmi on toetanud sihtasutus Jokes ja Soome Kunstikapital.

Emil Bobyrev on tamperelainen valokuvaaja, jonka henkilö- ja luontokuvia nähdään päivä- ja aikakauslehdissä.

Susanna Lyly on Haapajärvellä syntynyt tamperelainen valokuvaaja, joka on viimeksi kuvannut koronaeristyksen aikaa ja ikääntyneitä naisia.

Anne Välinoro on Iisalmessa syntynyt tamperelainen toimittaja, ohjaaja ja käsikirjoittaja. Välinoro on viimeksi tutkinut ikääntymisen myötä muuttuvaa ulkonäköä kahdessa lyhytdokumentissaan (Karvan verran, 2018, ja Hiustenveistäjä Taneli Muhonen – Savonlinnan parturi, 2020) sekä monologissa Kasvokkain (2020).

Valokuvanäyttelyn ja lyhytelokuvan toteutumista ovat tukeneet Journalistisen kulttuurin edistämissäätiö Jokes ja Taiteen keskustoimikunta.