Ilai Lehto Unikude

Niiske pimedus mu ümber. Selle villase pehmed, pikad, hellitavad helbed.
Nägin und, milles uppusin kudede sisse, maailma pehmus sõi mind.
Roomasin soojusele lähemale, sinna kus on asjade tuum.
Väljas kuivab koor päikese käes, samblikud kedrates.
Ja pimedus, mis see oligi, tõuseb taimestikuna mulla niiskest südamest.

Ilai Lehto Unikude

Kostea pimeys ympärilläni. Sen villaisen pehmeät, pitkät, hivelevät haituvat.
Näin unta, jossa upposin kudoksien sisään, maailman pehmeys söi minut.
Konttasin lähemmäksi lämpöä, joka asuu asioiden ytimessä.
Ulkopuolella kuori kuivuu auringossa, kehräten jäkälää.
Ja pimeys, mikäli olikaan, kohoaa kasvustona mullan märästä sydämestä.

Ilai Lehto loob skulptuurilisi teosed, ta kasutab eelkõige pehmeid ja taaskasutatuid materjale. Ta ühendab kunstiajaloo ja tekstiilikäsitöö traditsioone ja tehnikaid. Teda huvitab hüljatud esemete ja ära visatud asjade poeetika ning tarbimisühiskonna piirmail toimuv prügistumine. Luulelembelisus ilmneb kombes kasutada teksti teoste afektiivse poole kujundamises ning lahtimõtlemises. Lehto kogeb tihti, et on tähtsam anda sõnumit luulevormis kui mingil muul viisil kirjeldada oma teoseid.

Tampere Majja tuleva näituse kohta ütleb ta, et „on tähtis leida sõna, mis avaneb nii soome kui eesti keeles. Sõna, mis tekitab ettekujutusi ja meelitab minema sisse maailma, kus tegutsen kunstnikuna”. Unikude on ebamäärast materjali. Esemete kihte on raskesti aistida, kuna need ületavad materjali igapäevase reaalsuse. Sellest hakkavad mu teosed välja arenema. Mu teosed on kummalised, pehmed, karvased ja kerjavad niiskust ja hellust.

Ilai Lehto on sündinud 1988. aastal Joensuus. Ta on põhjakarjala skulptor-luuletaja. Lehto elab Kangasalas ja töötab Tamperes. Ta on lõpetanud Kunstiülikooli kunstiakadeemia, skulptuuri erialal 2021. aastal ning magistratuuri Aalto ülikooli kunstide ja planeerimise erialal Visual Culture and Contemporary Art magistriprogrammis 2018. aastal.

Kunstniku koduleht: www.ilaielias.com

Instagramm: @ilaielias

email: ilai.lehto@gmail.com

Ilai Elias Lehto (s.1988, Joensuu) on pohjoiskarjalainen kuvanveistäjärunoilija. Hän asuu Kangasalla ja työskentelee Tampereella. Lehto on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta, kuvanveiston opetusalueelta 2021 ja taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta, Visual Culture and Contemporary Art -maisteriohjelmasta 2018.

Lehto toteuttaa veistoksellisia teoskokonaisuuksia pääasiassa pehmeistä ja kierrätetyistä materiaaleista, sekoittaen kuvataiteen ja tekstiilikäsityön perinteitä ja tekniikoita. Hylättyjen asioden ja poisheitetyn poetiikka, sekä kulutusyhteiskunnan laitamilla tapahtuva roskittuminen kiinnostavat häntä. Runoilijuus ilmenee tapana käyttää tekstiä teoskokonaisuuden affektiivisen puolen hahmotteluun ja purkamiseen. Lehto kokee usein oleellisempana kertoa näyttelyistään ja teoksistaan runosäkeillä kuin kuvailevilla teosteksteillä.

Hän kuvailee näin Tampere Majan näyttelykokonaisuutta: “Tärkeää oli löytää sana, joka aukeaa sekä suomeksi, että viroksi. Sana, joka herättää mielikuvia ja houkuttelee sisään maailmaan, jossa taiteilijana toimin. Unikude on epämääräistä materiaalia. Se on vaikeasti aistittavia kerrostumia esineissä, jotka ylittävät materiaalin arkitodellisuuden. Se on sitä ainesta, joista omituiset, pehmeät, karvaiset, kosketusta ja hellyyttä kerjäävät teokseni lähtevät kehkeytymään.”

Lisätiedot ja yhteydenotot:

Verkkosivut: www.ilaielias.com

Instagram: @ilaielias

Sähköposti: ilai.lehto@gmail.com