Alexander Salvesen „Imagined Space”

Helsingis töötava valguskunstniku Alexander Salveseni näitus Imagined Space (Kujutatud ruum) ühendab valguskunsti ja tavalise maalikunsti võimalusi.

Näitus esitab igavesi küsimusi inimese elu ja algupära kohta. „Praeguse pideva muutuse ja ebakindluse juures leian turvalisuse ja rahu vaadates üles öisesse taevasse. Kosmose mõõtkava on meile inimestele totaalselt arusaamatu. Kui vaatan taevast, meenub mulle mu väiksus. Kosmilisest vaatenurgast ei ole mu tegemistel mingit tähtsust,“ ütleb kunstnik.

Alexander Salvesen New Boundaries

Alexander Salvesen „Imagined Space”

Helsingissä työskentelevä valotaiteilijan näyttely Imagined Space (Kuviteltu tila) yhdistää valotaidetta tavalliseen maalaustaiteeseen.

Näyttely esittää ikuisia kysymyksiä ihmisen elämästä ja alkuperästä. „Nykyisten jatkuvan muutosten ja epävarmuuden aikana löydän turvallisuuden ja rauha katsellessani öistä taivasta. Kosmoksen mittakaava on meille täysin ymmärryksen yläpuolella. Kosmisesta näkökulmasta katsottuna millään mitä teen ei oikeastaan ole väliä”, taiteilija toteaa.

Aga sellest ei teki frustratsioon, vaid vastupidi – sellised mõtted inspireerivad kunstnikku. „Just sellepärast on minu ja kõikide teiste inimeste kohuseks elada, armastada ja teha seda, mis meile tähtis. Oleme siin ja praegu – miks mitte teha siis midagi väärtuslikku. Kaugele vaatamine aitab meid näha lähedale“, mõtiskleb ta ning ütleb, et niimoodi võime näha tõesti tähenduslikke asju.

Imagined Space (Kujutatud ruum) koosneb teostest, mis on viib kunstniku mõtted kaugemale kui suudame näha. „Seal kohtun maailmadega, kus sünnivad tähed, kus mustad augud söövad kõik ette juhtuva. Kus planeedid kulgevad oma orbiitidel külmas ja pimedas kosmoses. Kõik see paneb mind mõtlema põhjapanevaid küsimusi: Miks olen sündinud? Mis on kõik mu ümber? Mis on armastus? Mis on kaotus?“, küsib kunstnik.

Imagined Space teoste seeria tehnika on segu valguskunstist ja klassitsistlikust maalikunstist. See jätkab oma teemalt 2016. aastal valminud näitusele „Images of Distant Worlds“. Ühendades valgust ja värvide pigmente saab kasutada valguse aditiivist ning pigmentide subtraktiivist värvisüsteemi.

Alexander Salvesen (sünd. 1990) on õppinud valguskunsti Teatrikõrgkoolis Helsingis ning muusikateadust Åbo Akademis. Ta on koostanud mitmeid valgusteoseid ja näitusi Soomes.

Turhautumisen ja luovuttamisen sijaan tämä kuitenkin taiteilijaa. „Juurikin tämän vuoksi minun ja kaikkien ihmisten on elettävä, rakastettava ja tehtävä sitä mitä rakastamme. Olemme tässä ja nyt, joten miksemme tekisi siitä sen arvoista. Kauas katsominen auttaa meitä näkemään lähelle jossa ne asiat jotka oikeasti merkitsevät jotakin ovat.”

Imagined Space sarja koostuu teoksista, jotka vievät taiteilijan ajatukset katseeni ulottumattomiin. „Siellä kohtaan maailmoja, joissa tähdet syntyvät, mustat aukot syövät kaiken tieltään. Jossa lukemattomat planeetat kiertävät kiertoradoillaan kylmässä ja pimeässä avaruudessa. Kaikki tämä saa minut pohtimaan elämän perustavanlaatuisia kysymyksiä: Miksi minä olen syntynyt? Mitä kaiken ympärillä on? Mitä on rakkaus? Mitä on menetys?”

Imagined Space-sarjan teosten tekniikka on sekoitus valotaiteesta ja klassisesta maalaustaiteesta. Sarja on temaattinen jatkumo vuonna 2016 tehdylle Images of Distant Worlds –näyttelylle. Yhdistämällä valoa ja pigmenttejä työt hyödyntävätkin sekä valon additiivista värijärjestelmää että pigmenttien subtraktiivista värijärjestelmää.

Alexander Savesen (syntynyt 1990) on opiskellut valotaidetta Teatterikorkeakoulussa Helsingissä sekä musiikkatiedettä Åbo Akademiassa. Hän on tehnyt monia valoteoksia ja näyttelyitä Suomessa.