Maija Holma “Vanitas”

Jyväskylä fotograafi näituse „Vanitas“ teemaks on elu kaduvus.

Näituse motoks on Koguja sõnad piiblist: „Tühisuse tühisus!“ ütleb koguja. „Kõik on tühine. Mis kasu on inimesel kogu oma kõvast tööst, millega ta end päikese all vaevab? Ma nägin kõiki töid, mida päikese all tehakse, ja mõistsin, et kõik on tühisus, tuule tagaajamine“.

Maija Holma ”Vanitas”

Jyväskyläläisen valokuvaajan näyttelyn Vanitas teemana on elämän katoavaisuus.

Näyttelyn mottona on Saarnaajan sanat Raamatusta: Turhuuksien turhuus, sanoi Saarnaaja, turhuuksien turhuus; kaikki on turhuutta! Mitä hyötyä on ihmiselle kaikesta hänen vaivannäöstänsä, jolla hän vaivaa itseänsä auringon alla? Minä katselin kaikkia tekoja, mitä tehdään auringon alla, ja katso, se on kaikki turhuutta ja tuulen tavoittelua.

Maija Holma on saanud inspiratsiooni 17. sajandi hollandlastest meistrite töödest, kes tahtsid nö. Vanitas natüürmortide kaudu tuletada inimestele meelde surelikkust, elu lühidust, maise rikkuse kaduvust ja inimeste võrdsust surma ees.

„Lisaks kolpadele ja närtsivate taimedele on minu versioonides Vanitas teemast oma tegevuse lõpetanud aparaadid, arhiivimaterjalid ja ümbrikud meenutamas nüüdisaja tühisust ja võimu sümboleid. Seal on ka mu enda tehtud märkmikke, mis on kaotanud oma väärtuse.

Näituse eesmärgiks on äratada arutelu mateeria ringkäikust. „Mis on meie kultuuris ülearust“, mõtliskleb kunstnik. „Arvan, et mu näitusel saavad oma tähtsuse kaotanud vidinad jälle tagasi oma sära.“

Jyväskyläst pärit kunstnik Maija Holma (sündinud 1971) on fotograaf. Ta on lõpetanud Lahti disaini instituudi ning Kankaanpää kunstikooli. Praegu õpib ta filosoofiat Jyväskylä ülikoolis. Tal on olnud mitmeid näituseid nii välismaal kui Soomes.

Maija Holma on innostanut 1600-luvun hollantilaisten mestarien töistä, jotka halusivat Vanitas-asetelmallillaan muistuttaa kuolevaisuudesta, elämän lyhyydestä, maallisen rikkauden katoavaisuudesta ja ihmisten tasavertaisuudesta kuoleman edessä.

”Pääkallojen ja kuihtuvien kasvien lisäksi on minulla käytöstä poistettuja koneita, arkistotarvikkeita ja kirjekuoria muistuttamassa nykyajan turhuuksista ja vallansymboleista. Siellä on myös minun itseni tekemiä muistiinpanoja, jotka ovat muuttuneet tarpeettomiksi.”

Näyttelyn tarkoituksena on pohtia aineen kiertokulkua. ”Mikä on meidän kulttuurissa tarpeetonta”, miettii taiteilija. ”Mielestäni näyttelyssä olevat merkityksensä menettäneet esineet saavat jälleen takaisin oman loistonsa.”

Jyväskylästä kotoisin oleva Maija Holma (syntynyt 1971) on valokuvaaja. Hän on valmistunut Lahden muotoiluinstituutin sekä Kankaanpään taidekoulun. Tällä hetkellä hän opiskelee filosofiaa Jyväskylän yliopistossa. Hänellä on ollut monia näyttelyitä ulkomailla ja Suomessa.