Taanis sündinud 2006. aastal Eestisse kolinud skulptor Per William Peterseni näitus koosneb skulptuuridest, millest moodustub Päikesepaiste perekond.
Näitus avatakse neljapäeval, 25. aprillil kell 17 ja jääb avatuks 19. maini.
“Päikesepaiste perekond oli kunagi Pimeduse perekond, kuid kui pimedus maa peale laskus, mõistsid nad, et peavad tegutsema. Nad ei tohtinud lasta pimedusel ja hirmul end halvata.
Valgus oli ainuke pääsetee, sest valguse hinges säilitamine päästis lisaks neile ka ümbritseva keskkonna. See valgus pole jumalik, vaid selline, mis aitab kainet mõistust säilitada ja uusi asju õppida. Valguses peitub vabadus ja võime valedest ning propagandast läbi näha.

Tanskasta kotoisin vuonna 2006 Viroon muuttanut taiteilijan Per William Petersenin näyttely koostuu veistoksista, jotka muodostavat Auringonpaisteen perheen. Näyttely avataan 25.04.2024 kello 17.00 ja on avoinna 19.05.2024 asti.
“Auringonpaiteen perhe oli ennen Pimeyden perhe, mutta kun pimeys laskeutui maan päälle, he ymmärsivät, että heidän pitää tehdä jotain, jos eivät halua pimeyden ja pelon valloittavan”, Petersen kuvaa näyttelyn lähtökohtia.
“Valo on ainoa keino pelastaa myös heidän ympärillään oleva maailma. Tämä valo ei ole jumalallinen, vaan järkeä kunnioittavaa ja uusien asioiden oppimisen mahdollistavaa. Valossa on kyky tunnistaa valheet ja propaganda,” Petersen toteaa.
Tänu valgusele sai Pimeduse perekonnast Päikesepaiste perekond”, kirjeldab Petersen oma näituse kontseptsiooni.
Tampere Maja kõik 2024. aasta näitused jälgivad Euroopa kultuuripealinna teemat, mis on ellujäämise kunst. Selle näituse teemaks on vabaduse otsimine. “Kasvasin üles maailma vabaimas riigis 一 Taanis. Kahjuks olid Eesti olud tol ajal hoopis vastupidised. Sellepärast kaitsevad eestlased oma vabadust palju agaramalt kui taanlased. Taanis peetakse vabadust iseenesestmõistetavaks. Ka mina olin naiivne ja arvasin, et vabadus võib vaid kasvada.
Nii see aga pole, ning just sellepärast tuleb leida oma ellujäämise viis.”
Peterseni näituse üks innustaja on tema põhikooli õpetaja, kes julgustas iseseisvalt ja kriitiliselt mõtlema. “Päikesepaiste perekonda poleks ilma selle õpetajata. Absurdne on aga see, et see sama õpetaja oli üks neist hipidest, kes uhkelt punalippe heiskasid ja Nõukogude Liitu ülistasid, ise seal elavate inimeste tõelisest käekäigust midagi teadmata. Oleks õpetaja suutnud oma nõu kuulda võtta, poleks ta kunagi seda lippu heisanud.”
Per William Petersen (sündinud 1955), on õppinud Taani Disainikoolis ja on ka Eesti skulptorite ja kunstnike liidu liige. Ta on 2021. aasta Ado Vabbe preemia laureaat ning on korraldanud mitmeid näitusi nii Eestis kui välismaal. www.pwp.dk
Kaikki Tampere Majan vuoden 2024 näyttelyt liittyvät Euroopan kulttuuripääkaupungin Selviytymisen taito -teemaan. Tässä näyttelyssä käsitellään vapauden etsintää. “Vartuin maailman vapaimmassa maassa – Tanskassa. Viron tilanne oli tuolloin kuitenkin kaikkea muuta kuin vapaa. Sen takia puolustavat virolaiset vapautta ahkerammin kuin esimerkiksi tanskalaiset. Tanskalaisille vapaus on ilmiselvää. Minäkin luulin joskus, että vapauden määrä voi vain kasvaa, se ei valitettavasti ole totta. Jokaisen pitää löytää oma selviytymiskeino.”
Yksi idea näyttelyn taustalla on Petersenin opettaja, joka opetti taiteilijalle itsenäisen ja kriittisen ajattelua. “Auringonpaisteen perhettä ei olisi ilman tätä opettajaa. Absurdia on kuitenkin se, että tämä opettaja oli yksi niistä punalippua heiskaavista ja Neuvostoliittoa ylistävistä hipeistä, jotka eivät tienneet rautaisen esiripun takaisesta elämästä mitään. Hän ei olisi nostanut tuota lippua, jos olisi kuunnellut rehellisesti omia ideoitaan.”
Per William Petersen (syntynyt 1955), on opiskellut tanskalaisessa design-koulussa (Danmarks Designskole) ja on myös virolaisen taideseuran jäsen. Hän voitti Ado Vabbe taidepalkinnon vuonna 2021 ja on järjestänyt näyttelyitä Virossa ja ulkomailla.