Ossi Ojutkangas “Loominguline häving”

Ossi Ojutkangase näitus käsitleb kaost ja ettearvamatust. Vaatamiseks on videoteos ja erinevad kollaažid.

”Tõelisus ilmutab end meile tihti paradokside läbi. Võime olla valmis vaid selleks, et kõigeks ei saa valmis olla,” arvab kunstnik. ”Kui maailma lisandub midagi uut, peab midagi selle teelt eest kaduma. Midagi seega paratamatult hävib.”

Ossi Ojutkangas “Hullu klubi”

Ossi Ojutkangas “Luova tuho”

Ojutkankaan näyttely käsittelee kaaosta ja ennalta-arvaamattomuutta. Esillä on videoteos ja kollaaseja.

”Todellisuus näyttäytyy meille usein paradoksien kautta. Voimme vain varautua siihen, ettei kaikkeen voi varautua”, miettii taiteilija. ”Kun jotain uutta tulee maailmaan jokin joutuu väistymään sen tieltä. Jotain siis myös vääjäämättä tuhoutuu.”

Ojutkangas on omandanud magistrikraadi kunsti alal aastal 2015 Vigo ülikoolis Hispaanias. Ta on õppinud graafilist disaini Kuopio disainiakadeemias. Hispaaniasse sattus ta vahetusüliõpilasena. ”Hakkasin tasapisi taipama, et minust ei saa graafilist disainerit. Tundsin, et reklaami ala on mulle eetilises mõttes keeruline. Võib-olla seepärast hakkasingi juba oma varastes kollaažides reklaampilte eneste vastu keerama,” mõtleb Ojutkangas selle üle, kuidas temast kunstnik sai.

Kunstnik kasutab oma teostes mitmeid eri tehnikaid. ”Võin mängida ühemehereklaamibürood,” naerab ta. Magistriõpingud Hispaanias kannsutasid teda ühendama kunsti, ühiskonnateadust ja filosoofiat.

”Näiteks tulevikku suunatud meediakunsti teos ”FinnChoice” käsitleb keerulisi, inimeste geenimuutuste ja tehnoloogiaga seotud bioeetilisi probleeme. Sedamööda on aina kasvanud minu soov jääda pidama erinevate ”suurte küsimuste” juures. Seetõttu olen jõudnud selleni, et teen üha enam esoteerilist kunsti. Vaatan, et kunsti abil on võimalik läheneda samadele küsimustele, mis on eri usundites ning filosoofide seas juba aastatuhandeid tiirelnud.

Ojutkangas on valmistunut taiteen maisterisi Vigon yliopistosta Kataloniassa Espanjassa vuonna 2015. Hän on opiskellut graafista viestintää Kuopion muotoiluakatemiassa. Espanjaan hän päätyi vaihto-oppilaana. ”Aloin vähitellen ymmärtää, ettei minusta tule graafikkoa. Koin mainosalan itselleni eettisesti hankalaksi. Ehkä siksi jo varhaisissa kollaaseissani käännän mainonnan kuvaston sitä itseään vastaan”, mietti Ojutkangas sitä, miten hänestä tuli taiteilija.Ojutkangas käyttää teoksissaan monia eri tekniikoita. ”Voin leikkiä yhden miehen mainostoimistoa”, taiteilija naurahtaa. Maisterinopinnot Espanjassa kannustivat häntä yhdistämään taidetta, yhteiskuntatiedettä ja filosofiaa.

”Esimerkiksi tulevaisuuteen sijoittuva mediataideteokseni FinnChoice käsittelee vaikeita, ihmisten geenimuunteluun ja teknologiaan liittyviä bioeettisiä ongelmia. Sen myötä haluni tarttua erilaisiin ”suuriin kysymyksiin” on vain kasvanut. Niinpä olen päätynyt tekemään yhä enemmän esoteerista taidetta. Katson, että taiteen avulla voidaan lähestyä samanlaisia kysymyksiä, joita eri uskonnot ja filosofit ovat pyöritelleet jo vuosituhansia sitten.”