Suomi-disko

Tampere on valloittanut Tarton! Suomi-diskossa tanssitaan Leninin valssin ja Finnhitsien tahtiin! Voiko tästä pidot parantua?!

Alkuillan absurdia kaunokirjallista hohdetta taikoo Tarton kaupunginkirjailija Paavo Matsin, jonka tuore vironkielinen romaani Lenini valss (2022) sijoittuu Tampereelle ja Tarttoon. Matsinin palkittu romaani Gogolin disko (suom. Sanna Immanen, Savukeidas 2018) on käännetty kolmelletoista kielelle, eikä loppua näy.

Kunnioitettua Tarton kaupunginkirjailijaa haastattelee Tampereelta Tarttoon emigroitunut runoilija, kääntäjä ja Leninin valssin pyörteisiin tempautunut Heidi Iivari, jonka runokokoelma Tarton sarjarakastaja / Tartu sariarmastaja (2021) on kunnianosoitus Tartolle ja sen asukkaille.

Psykedeelis-utooppisen syvää sykettä nostavaa suomalaista musiikkia soittaa Psühhoteek-levykauppias Ahto Külvet, joka ei myy levyjä Venäjälle ja Valko-Venäjälle sekä kolmekymmentä korkeatasoista kirjallisuusiltaa kuukaudessa järjestävä Utoopia-kirjakauppias Siim Lill.  

Illan esiintyjiä yhdistävät affektiivinen suhde kissoihin, Matti Nykänen -nostalgia sekä sensaatiomaisen hyvä suomen kielen taito! Tule ja koe!

Tapahtuma on osa Tampere – Tartto -ystävyyskaupunki 30 ja Tampere Maja 25 -juhlaohjelmaa.