Hannamari Matikainen “Muinasjutulised kujud”

Tamperest pärit kunstniku Hannamari Matikaineni akrüülimaalide näitus avatakse Tampere Maja galeriis (Jaani 4, Tartu) 28. juulil kell 17. Näitus sisaldab vastavalminud muinasjuttude ja unede kujusid.

Hannamari Matikainen (sünd. 1976) loob unenäolisi kujusid. Nendest on aastate jooksul sündinud sari, mis laiendab pidevalt visuaalset reaalsust.

Hannamari Matikainen Talvipesä

Hannamari Matikainen “Kun satu muuttuu todeksi”

Tamperelaisen kuvataiteilijan Hannamari Matikaisen akryylimaalausten näyttely avataan 28. heinäkuuta kello 17 Tampere-majalla (Jaani 4, Tartto). Esillä on vastavalmistuneita sadun ja unien hahmoja.

Hannamari Matikainen (synt. 1976) luo unenomaisia mielikuvitushahmoja, niistä syntyy sarja, joka on osa jatkuvasti laajentuvaa visuaalista todellisuutta.

Mitmed Matikaineni kujudest on kummalised ja isegi inetud. Matikainen on huvitatud sellest, mis teeb kujudest väljaspoolse. „Ma püüan käsitleda inetuid kujusid soojalt ja sõpralikult. Ma uurin, kuidas kujude taga olevad motiivid tegevad nendest individuaalseid“, võtab kunstnik kokku oma teoste tegemise protsessi.

Matikainen valmistas 2012. aastal sarja, mille nimeks oli „Maailma inetumad loomad“. Tööde lähtekohaks olid internetis leiduvad lemmikloomad, tihti olid need koerad. „Need olid mida kummalisemad aga ka väga sümpaatsed loomad. Mind hakkas huvitama inetuse ja armsa vaheline piir. Millal loom on armas ja millal see muutub inetuks“, ütleb Matikainen.

Hannamari Matikainen on lõpetanud Tampere kõrgema kunstikooli 2007. aastal. Ta on korraldanud mitmeid isikunäitusi nii Soome kui välismaal. Matikainen on nii Soome graafikuteliidu kui ka Tampere kunstnikeliidu liige.

Useat Matikaisen hahmoista ovat outoja ja jopa rujoja. Matikaista kiinnostaa, mikä hahmoista tekee ulkopuolisen. ”Pyrin käsittelemään rujoutta lämpimästi ja tutkin, miten hahmojen takana oleva tarina tekee hahmoista yksilöllisiä”, taiteilija kiteyttää teostensa syntyprosessia.

Matikainen teki vuonna 2012 sarjan ”Maailman rumimmista eläimistä”. Töiden lähtökohtana oli nettiin ihmisten lataamat kuvat lemmikeistään useimmiten koirista. ”Törmäsin mitä oudoimpiin ja toisaalta suloisimpiin eläimiin. Minua alkoi kiinnostaa rumuuden ja söpöyden rajamaasto. Se, että milloin eläin on vielä söpö, ja milloin se muuttuu rumilukseksi”, Matikainen kertoo.

Hannamari Matikainen on valmistunut Tampereen ammattikorkeakoulusta kuvataiteilijaksi vuonna 2007. Hän on järjestänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä Suomessa ja ulkomailla. Matikainen on sekä Suomen taidegraafikkojen että Tampereen taiteilijaseuran jäsen.